KO JE KRIV što Angela Merkel gubi titulu najmoćnije političke figure u Evropi?

Autor: blic.rs, Republika

Svet

08.01.2018

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel navikla je da bude ta koja preuzima vodeću ulogu u Evropi. Međutim, tu ulogu bi sada po svemu sudeći mogao da preuzme francuski predsednik Emanuel Makron.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sve se menja... pa i Angela

Dugo godina je Angela Merkel bila „prva violina“ Evrope. I to niko nije dovodio u pitanje. Nakon što je Donald Tramp pobedio na izborima u SAD, nekoliko dnevnih listova na engleskom jeziku Merkelovu je nazvalo "liderkom slobodnog sveta".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ali to je važilo do pre nekoliko meseci. Nakon nemačkih parlamentarnih izbora održanih u septembru, Angela Merkel i njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) morali su da prihvate činjenicu da su izgubili veliki broj glasova. Merkelovoj još nije pošlo za rukom da formira novu vladu, piše Dojče vele.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na drugoj strani je Emanuel Makron, nova zvezda na političkom nebu. Mladi, harizmatični Makron iz predsedničkih izbora izašao je kao pobednik. Protivnik mu je bila desno-populistička kandidatkinja Marin Lepen. Osim toga pošlo mu je za rukom da, uprkos velikom otporu, reformiše francusko tržište rada.

Ostali deo posla odradili su dobri ekonomski podaci. Prvobitno loša popularnost sada je u porastu. U anketi sprovedenoj u decembru povodom Makronovog 40. rođendana većina Francuza ocenila je da je on "dobar predsednik". Čini se da je Francuska, zemlja koja je dugo vremena sumnjala u sebe, sa Makronom postala samouverenija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading