CIA čuva 3.000 krvnika u Tirani za napad na Iran

Autor:

Svet

03.01.2018

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika u albanskoj prestonici Tirani priprema 3.000 boraca ozloglašene grupe Mudžahedini-e-Halk (MEK), glavnog protivnika iranskog režima, koji samo čekaju mig Vašingtona za napad na vlasti Teherana, oslabljene aktuelnim, višednevnim protestima u toj zemlji. To tvrde analitičari za ruski Sputnjik, navodeći da je američka CIA još prošle godine u Albaniji formirala operativni štab i u njega prebacila rukovodstvo MEK. Ta grupa nekada je bila najveći neprijatelj SAD, ali sad je jedan od najbližih saveznika Vašingtona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Analitičari tvrde da Vašington na Balkanu sprema iranske ekstremiste iz grupe Mudžahedini-e-Halk za udar na zvanični Teheran, oslabljen višednevnim krvavim nemirima

Borba protiv iranskog režima bila je tema nekoliko sastanaka u Beloj kući. Amerikanci su preselili mudžahedine u Tiranu, koja je takođe umešana u čitavu stvar. MEK ima svoj štab i sajt na kojem pomno prati šta se dešava u Iranu. To je neobična organizacija koja je u poslednjih deset godina organizovala terorističke napade protiv iranskih vlasti - navodi za Sputnjik stručnjak Aleksandar Pavić, podsećajući da je lider SAD Donald Tramp još u kampanji gurao antiiransku liniju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ovo su glavni razlozi pobune

- demonstrante pretežno čine mladi od 25 godina, koji se bune zbog rasta cena hrane i goriva

- u zemlji vladaju nezaposlenost (u nekim delovima je viša od 60%), ekonomska nejednakost, a pripadnici srednje klase rade po dva posla

- građani su očekivali boljitak nakon ukidanja sankcija 2015, ali smatraju da se malo šta promenilo

- Iranci su osiromašili za 15 odsto u protekloj deceniji, iako se stanje privrede ipak popravilo

- tako je inflacija pala na jednocifrenu brojku, a BDP je skočio za 12,5 odsto. Međutim, to je sve posledica rasta izvoza nafte

- trn u oku narodu je i spoljna politika Teherana - intervencije u Siriji i Iraku, borba oko uticaja sa Saudijskom Arabijom, finansijska podrška Palestincima i libanskom šiitskom Hezbolahu

- On je vezan za izraelski lobi, što je dokazao prebacivanjem američke ambasade u Jerusalim, a Iran je Izraelu neprijatelj broj jedan, naročito posle izraelskog neuspeha u Siriji jer je Asadov režim ostao na vlasti. Tramp sad ovo uvlači u oblande "borbe protiv terorizma", ali znamo da to nije tačno jer, ako ćemo u brojkama, teroristička država broj jedan je Saudijska Arabija - tvrdi Pavić.

Aleksandar Pavić: Donald Tramp je još u kampanji gurao antiiransku liniju. On je mnogo vezan za izraelski lobi

I glavni urednik portala Fakti Đuro Bilbija veruje da bi mudžahedini iz Albanije mogli brzo da deluju i prebace se u Teheran.

- Iran je, međutim, tvrd orah. On je oslobodio svoje puteve nafte, a i ovaj režim je mnogo čvršći od onog koji je svojevremeno upao u američku ambasadu i držao taoce.

Na njemu SAD mogu ozbiljno da polome zube. Teheran sada ima i ruski raketni sistem S-300, a i zna koju igru igra i ko mu je protivnik. Nisu im protivnici ti koji su izašli na demonstracije ovih dana - zaključio je Bilbija.

25 gradova je žarište demonstracija

Podsetimo, nasilni protesti u više iranskih gradova traju od prošlog četvrtka, a počeli su najpre kao borba protiv siromaštva i korupcije, a zatim prerasli u antivladina okupljanja. U nemirima su stradale 22 osobe, a uhapšeno je oko 450 ljudi. Istovremeno je desetine hiljada Iranaca organizovalo skupove podrške iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneju, noseći transparente "Smrt Americi, smrt Izraelu, živeo naš ajatolah".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading