POTPUNI PREOKRET: Kim Džong Un poslao NEOČEKIVANU PORUKU!

Autor:

Svet

02.01.2018

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvim danima nove godine došlo je do neočekivanog obrata u odnosima dveju Koreja. Severnokorejski diktator, piše CNN, u tradicionalnoj godišnjoj poruci na Novu godinu rekao je kako želi "mirno rešenje sa svojim susedima na jugu". U televizijskom obraćanju Kim Džong-un je dodao i kako želi "što pre" da započne pregovore o sportistima na Zimskim olimpijskim igrama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un hoće mir zbog Olimpijade?

Usledio je odgovor iz Južne Koreje. Tamošnji predsednik pozdravio je taj deo govora severnokorejskog kolege. Štaviše, pozvao je na hitne mere kako bi se pomoglo da i Severna Koreja učestvuje u Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati baš u Južnoj Koreji.

Južnokorejski predsednik je rekao kako ovo smatra prilikom da se napokon napravi veliki iskorak u odnosima dveju zemalja koje su, podsetimo, još uvek formalno u ratu iako primirje traje već više od pola veka. 

Već u utorak ujutru predloženi su i konkretni sastanci. Južnokorejski ministar koji je zadužen za odnose sa Severnom Korejom, predložio je da se sastanak visokih izaslanstava održi 9. januara u graničnom selu Panmunjom. 

- Vlada predlaže da se održi visoki sastanak između dviju Koreja i njihovih vlada zbog činjenice da su Zimske olimpijske igre udaljene samo mesec dana i da se rasprave pitanja vezana za tu temu, kao što je učestvovanje severnokorejske delegacije na igrama - rekao je ministar. 

Hoće li do susreta doći, još se ne zna. Čeka se odgovor Severne Koreje, ali sve bi se trebalo znati najdalje kroz nekoliko dana. Zimske olimpijske igre počinju 9. februara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading