CIPRASOV ULTIMATUM ZAEVU: Šta sve Makedonija mora da ispuni ako hoće u NATO

Autor: Tanjug

Svet

01.01.2018

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki premijer Aleksis Cipras očekuje od Skoplja preduzimanje sasvim konkretnih koraka koji bi doveli do obostrano prihvatljivog rešenja o imenu Makedonije i njenog učlanjena u NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne popušta: Aleksis Cipras

Ti koraci, koji bi doveli do okončanja višedecenijskog spora dveju država, prema pisanju grčkog portala "Real news" su: odricanje od Aleksandra Velikog i u tom smislu preimenovanje skopskog aerodroma, ulica i trgova, te uklanjanje svih spomenika koji se odnose na iredentizam, ali i javna izjava o prihvatanju imena te države za sveukupnu potrebu.

Erga omnes

Rešenje spora oko imena Makedonije omogućilo bi toj zemlji da se integriše, prvo u NATO, a zatim u EU.

Atina, naime, od makedonskog premijera Zorana Zaeva očekuje da u praksi, a ne samo na rečima, napravi potez koji bi značio početak detaljne rasprave o imenu, piše "Real news".

Osim odricanja od Aleksandra Velikog i Filipa Makedonskog, prema ovom mediju, neophodno je da se za to obezbedi saglasnost sveukupnog makedonskog društva za prihvatanje razgovora o imenu.

"Erga omnes", postojanje apsolutnog prava, odnosno da ne postoji niko ko bi nešto kasnije mogao da ospori, tačka je koja je posebno važna za Atinu.

Na pregovaračkom stolu sa specijalnim izaslanikom UN Metjuom Nimicom, našla su se sva imena koja su pomenuta u prethodnim razgovorima.

Za Atinu je neprihvatljivo da se u sastavu imena Makedonije nađe "Sever", "Gornja" ili "Nova"…, jer sugeriše postojanje dve ili više Makedonija", navodi portal.

RepublikaFoto: Tanjug
Da li će ispuniti uslove? Zoran Zaev

Vlada u Atini pozitivno gleda na predlog kao što je, na primer, "Makedonska Republika Skoplje", koji je već ranije spominjan.

Ili, ili...

Portal otkriva da, ako nema konkretnih koraka sa makedonske strane za rešenje ovog spora, Grčka neće ući u ozbiljnije razgovore o imenu.

Ali, kako se navodi, ako Skoplje pokaže iskrenu volju za postizanjem kompromisa, premijer Aleksis Cipras je odlučan da uz pomoć ministra spoljnih poslova Nikolasa Kocijasa, načini korak ka rešenju ovog spora već u prvoj polovini naredne godine, a pre samita NATO-a.

Uprkos nedavnim događajima u Grčkoj i neslaganjima u zemlji u vezi sa stavovima o imenu Makedonije, posebno nakon negativnog odnosa koalicionog partnera Panosa Kamenosa prema tom problemu, poznavaoci prilika tvrde da u vladi Aleksisa Ciprasa ne postoji zabrinutost da li bi eventualni sporazum mogao da dobije "zeleno svetlo" grčkog parlamenta.

Vladini zvaničnici, naime, smatraju da će sporazum biti izglasan uz pomoć opozicije, pa je grčki premijer najavio susret sa Panosom Kamenosom kako bi pronašli formulu za sporazum o ovom pitanju.

Na tom sastanku trebalo bi zapravo da, kako se navodi, budu određene crvene linije u pogledu postizanja sporazuma o imenu Makedonije budući da je to bila "vruća tema" u Grčkoj u proteklom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading