TRAMP OTIMA OD SIROMAHA I DAJE BOGATIMA: Doneo zakon koji odgovara njegovim ljudima

Autor:

Svet

20.12.2017

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Senat je usvojio kontroverznu poresku reformu za koju se zalagao lider SAD Donald Tramp, a koja je teška 1.500 milijardi dolara i koja će štititi isključivo najimućnije Amerikance, a još jače udariti po siromašnima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kradem od siromašnih da bi dao bogatima: Donald Tramp

Naime, senatori su sa 51 glasom "za" i 48 "protiv" (sve demokrate su odbile predlog) izglasali zakon o porezu s najvećim i najskupljim promenama u toj oblasti u poslednjih 30 godina.

Trampovi kritičari tvrde i da će zakon dovesti do povećanja američkog duga za hiljadu milijardi dolara u narednoj deceniji

Novim normama se uvode poreske olakšice zasnovane na principu "što ste bogatiji, to morate manje da platite". Istovremeno, ukida se sistem zdravstvene zaštite "Obamaker", uveden u vreme mandata Trampovog prethodnika Baraka Obame, zbog čega će 23 miliona Amerikanaca ostati bez zdravstvenog osiguranja. Još jedna sporna novina je dopuštanje bušenja nafte na zaštićenim područjima Aljaske.

Inače, najnovije glasanje u Senatu je najveća pobeda republikanskih predstavnika, ali i Trampa, iako je izjašnjavanje moralo da se ponovi jer je došlo do proceduralnih grešaka.

51.000 dolara u proseku će štedeti godišnje najbogatiji

- Izglasavanje je propraćeno uz radovanje senatora i američkog predsednika, dok su demonstranti ispred zgrade vikali "ubijte zakon, ne ubijajte nas". Prema toj reformi domaćinstvima sa srednjim prihodima porez će se sledeće godine smanjiti u proseku za 900 dolara, a za najbogatije, jedan odsto Amerikanaca, za 51.000. Kompanijama će poreska stopa biti srezana sa 35 na 21 procenat - prenosi AP, dodajući da je pre Senata predlog usvojio predstavnički dom Kongresa sa 227 glasova "za" i 203 "protiv".

Koliko je ko "težak"?
Betsi Devos, ministarka prosvete 5,1 milijardu dolara 
Reks Tilerson, državni sekretar 325 miliona dolara
Mik Milvani, direktor budžeta 5,1 milion dolara
Stiv Mnučin, sekretar trezora 300 miliona dolara
Rajan Zinke, sekretar unutrašnjih poslova 800.000 dolara 
Ben Karson, sekretar stanovanja i urbanog razvoja 29 miliona dolara
Majk Pens, potpredsednik 800.000 dolara
Rik Peri, sekretar energetike 2 miliona dolara
Elejn Čao, sekretarka saobraćaja 24 miliona dolara
Vilbur Ros, ministar trgovine 2,9 milijardi dolara
Džejms Matis, ministarstvo odbrane 5 miliona dolara 

Stručnjaci ocenjuju da se iza navodnog izlaženja u susret svim građanima kriju čisti finansijski interesi najimućnijih, pa pre svega i onih koji sede u Trampovom kabinetu. Podsetimo, reč je o administraciji koja je teška više od 35 milijardi dolara, ako se uzme u obzir i bogatstvo šefa SAD.

Još jedna sporna novina u Trampovom zakonu je dopuštanje bušenja nafte na zaštićenim područjima Aljaske

Trampovi kritičari tvrde i da će zakon dovesti do povećanja američkog duga za hiljadu milijardi dolara u narednoj deceniji.

- Pravi dobitnici su oni sa visokim zaradama. Zakon će biti dobar za deoničare jer će im poreska ušteda doneti veći profit i dividende, a biće i više otkupa akcija - istakao je analitičar Greg Mekbrajd.

21 procenat će iznositi poreska stopa za kompanije, u odnosu na dosadašnjih 35 odsto

Međutim, republikanci i predsednik Amerike imaju opravdanje za takav potez.

- Znam da će život svih biti bolji zbog poreske reforme jer će porodice dobiti olakšice, plate će biti veće, imaćemo snažniju ekonomiju - rekao je republikanski kongresmen Kevin Brejdi, dok je šef Bele kuće prethodno izjavio da je spremio "veliki, predivan božićni poklon za Amerikance".

Ovim lider Amerike pravda reformu
- Tramp tvrdi da će smanjenje poreza bogatim američkim preduzetnicima njih podstaći da više investiraju i troše u Americi
- to vodi činjenici da će se otvoriti veći broj radnih mesta i podstaći zapošljavanje na domaćem tržištu
- tim putem će svi Amerikanci imati više novca jer će on ostajati u zemlji
- predsednik SAD veruje da će bogati Amerikanci vratiti svoje biznise iz inostranstva (gde imaju poreske olakšice i jeftiniju radnju snagu)
* ekonomski stručnjaci tvrde da ništa od ovoga ne može da se realizuje u praksi jer investitori nemaju dovoljno velik interes da se vrate u SAD

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading