SUKOBI ZBOG JERUSALIMA: Raketama na Izrael, stigao odgovor

Autor: Agencije

Svet

07.12.2017

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve rakete ispaljene u pravcu Izraela pale su u pojas Gaze. Izraelska vojska je potom saopštila da je gađala ciljeve u Pojasu Gaze kao odgovor na te projektile.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sukob u Pojasu Gaze

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela i u izraelskim zajednicama severno od pojasa Gaze.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je jedan projektil eksplodirao ranije u južnom Izraelu, dok su dva projektila prethodno lansirana iz Gaze, ali su oni kratko leteli i pali na palestinsku teritoriju, prenosi AP. 

Izraelska vojska precizira da su tenk i avioni pogodili dva vojna položaja u Gazi. 

U saopštenju stoji i da vojska Izraela smatra palestinsku islamsku grupu Hamas odgovornom za bilo kakvu vatru iz Pojasa Gaze. 

Granica te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora je uglavnom mirna nakon razornog rata s Izraelom 2014. godine, a sukobi izbijaju samo sporadično, navodi AP. 

Tramp izazvao ispaljivanje raketa

Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U Ramali ispaljivani gumeni meci na protestante

U Ramali su izraelske snage bezbednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i deca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava. 

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dela u kom žive Palestinci. 

Povređene 43 osobe

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca. 

Protesti su se preselili i na Jemen. 

U Jerusalimu živi skoro 900.000 judi, uključujući 300.000 Palestinaca. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
43 osobe povređene u protestu

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim delom grada, u kome se nalaze sveta mesta tri monoteističke religije, osvojivši ga od Jordana u ratu 1967. Taj deo Jerusalima Izrael je kasnije anektirao. 

Međunarodna zajednica to nikada nije priznala i sve strane ambasade nalaze se u Tel Avivu, ali uprkos tome Izrael je proglasio čitav Jerusalim svojom večnom prestonicom. 

Palestinci međutim nameravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading