(VIDEO) SAKAŠVILI EKSKLUZIVNO ZA REPUBLIKU: Cilj nam je da skinemo oligarhe s vlasti, NEĆEMO STATI!

Autor: Republika

Svet

06.12.2017

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je ponovo pred velikim požarom, a glavni piroman je glavom i bradom Mihail Sakašvili. Bivši predsednik Gruzije, guverner ukrajinske oblasti Odesa i savetnik aktuelnog predsednika Petra Porošenka odnedavno je postao žestok opozicionar, koji po svaku cenu želi da sruši sadaššnju vlast.

RepublikaFoto: Republika
Mihail Sakašvili sa novinarom Srpskog telegrafa

Baš zbog toga je u utorak organizovao proteste ispred Vrhovne rade (skupštine) u ukrajinskoj prestonici Kijevu, na kojoj traži smenu ne samo predsednika Porošenka već celokupne vlade. Na mitingu koji je održan na debelom kijevskom minusu, koji u oblasti Dnjepra daje subjektivan osećaj kao da ste na najhladnijem mestu na planeti, skupilo se tek nekoliko stotina pristalica koji su razapeli šatore na putu prema zgradi skupštine, a između demonstranata i ukrajinskog parlamenta bio je postavljen kordon, u kojem je bilo stotinak pripadnika bezbednosnih snaga.

Sakašvili: Kidnapovali su me, nisu imali nalog za hapšenje

U takvoj atmosferi reporter Srpskog telegrafa uspeo je da dođe do ekskluzivnog intervjua sa Sakašvilijem.

Koji je vaš sledeći potez, šta očekujete da ćete promeniti?

- Ovaj pokret se već digao i neće prestati, i biže sve širi i širi, a cilj mu je da skine oligarhe sa vlasti. Ukrajina je najbogatija zemlja Evrope, ali sa najmanjim BDP po glavi stanovnika. I čitavo bogatstvo Ukrajine se nalazi u rukama sedam oligarha koji državu drže kao taoca. Zbog svega toga, ne idemo nigde. Ratni konflikt sa Rusijom je takođe veliki problem. Ukrajini je potrebna radikalna promena i ona je blizu.

Uhapšeni ste prekjuče, a danas ste ovde?

- Bilo je to kidnapovanje. Nisu imali nalog za hapšenje, moj advokat nije bio prisutan, nisam potpisao nikakav dokument koji je neophodan u tim situacijama. Rekli su da žele da me zaštite. Kako su me štitili... narod je to video. Da su hteli jednostavno da me uhapse, mogli su da mi priđu, kako često i rade, ja idem praktično bez obezbeđenja, mogli su prosto da me uhvate podruku i odvedu. Ali ne, hteli su da pokažu silu. Da su hteli da me nađu, mogli su jednostavno da mi zazvone na vrata. Umesto toga, lome mi vrata, ja sam otišao na krov da bih kupio vreme dok se sakupe aktivisti. Granicu, kad sam se vraćao, nije tačno da sam nezakonito prošao, nosio sam dokumenta. Niko nije hteo ni da ih pogleda. U oba slučaja vlast je htela da nam pripiše nelegalne poslove. Oni ne znaju za zakon. Usred parlamenta su rekli da služba bezbednosti ima pravo da otvara vatru. Kakva glupost. Shvatam da je javni tužilac hteo da ostvari drugi cilj, ali Porošenko onda nema pravnike. S kakvim pravom dozvoljava upotrebu oružja? Oružje možeš da upotrebiš ako na tebe pucaju iz gomile, a gde su oni to pa videli oružje? Protiv koga bi oni upotrebili oržje? I pod Janukovičem je bila banditska vlast, ali ovo, kao da se mala deca igraju države, ne znam ni sam. Ti ljudi, realno, imaju problem sa zakonom, logikom i smislom za realnost...

Šta će se dogoditi narednih dana?

- Biće teško, ali na kraju ćemo pobediti. Što više grešaka budu pravili, izgledaće još gluplje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading