SRPSKI TELEGRAF U KIJEVU: TRAŽE SAKAŠVILIJA ŽIVOG ILI MRTVOG

Autor:

Svet

06.12.2017

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristalice lidera ukrajinske opozicije i bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija žestoko su se sukobile juče s policijom, koja je pokušala da drugi put uhapsi tog kontroverznog političara, pa je glavnim gradom Ukrajine Kijevu ponovo potekla krv.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sa povredama se vratili da štite lidera

Desetak Sakašvilijevih sledbenika zadobili su povrede, ali su se ubrzo sa okrvavljenim glavama i zavojima vratili u kamp i šatore razapete ispred ukrajinske skupštine Vrhovne rade da bi po svaku cenu zaštitili miljenika. Oni, podsetimo, sa Sakašvilijevim Pokretom novih snaga traže ostavku predsednika Petra Porošenka, kog optužuju za korupciju i rad na zaštiti interesa kriminalnih grupa u zemlji.

Ceo zakonski sistem Ukrajine će učiniti sve što je neophodno, pa čak primeniti i silu, da se Sakašvili izvede pred lice pravde

S druge strane, kijevske vlasti traže Sakašvilija, inače i bivšeg guvernera ukrajinskog grada Odesa, zbog pokušaja rušenja državnog poretka i organizovanja demonstracija protiv Porošenka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

S obzirom na to da je još u septembru Sakašvili nelegalno ušao na teritoriju Ukrajine, a zatim izbegavao hapšenje i izručenje Gruziji, koja ga traži zbog optužbi za korupciju, on je postao meta broj jedan ukrajinskih vlasti.

- Ukrajina će učiniti sve što je neophodno da se Sakašvili izvede pred lice pravde - naveo je ukrajinski tužilac Jurij Lucenko, a što su mnogi shvatili kao da će bivši prvi čovek Gruzije biti doveden pred lice pravde živ ili mrtav.

Foto: Tanjug/AP
U šatorima spremali kamenice za policiju
Teorije zavera

- spekuliše se da Sakašvilija iz policijskog vozila u utorak ne bi uspeli da oslobode da im nisu pomogle ukrajinske službe kojima je "dosta Porošenkove korupcije"

- pojedini teoretičari veruju da iza Sakašvilija stoji Putin, koji bi da destabilizuje Ukrajinu, a što je juče čak demantovao i Kar Bilt
- spekuliše se da će Sakašvili zatražiti azil u Americi nakon što je ostao bez oba državljanstva - i Gruzije i Ukrajine (rođeni je Gruzin, a Porošenko mu je oduzeo ukrajinske papire nakon što mu ih je dodelio)

Situacija sa Sakašvilijem dovedena je do tačke ključanja nakon što je u utorak policija došla da ga uhapsi u njegovoj kući u Kijevu. On je najpre pretio da će skočiti s krova, a nakon što je priveden u policijsko vozilo njegovi ljudi su ga u opštoj tuči s policijom izvukli iz kombija i spasli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading