VREME JE DA ODGOVARATE: Zaharova POBESNELA zbog Ukrajine, udarila na Zapad jače nego IKAD!

Autor:

Svet

22.07.2021

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je više puta pokušavala da skrene pažnju međunarodne zajednice na situaciju u vezi sa ljudskim pravima u Ukrajini, ali su zapadne zemlje odabrale da ignorišu to, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom podnošenja međudržavne žalbe protiv Ukrajine Evropskom sudu za ljudska prava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marija Zaharova

Prema njenim rečima, Moskva je na svim međunarodnim platformama neprestano govorila o "alarmantnoj situaciji" u Ukrajini.

- Pokrenuli smo to pitanje pred liderima regionalnih udruženja čiji smo članovi, ali koja imaju očigledan uticaj na Ukrajinu. Dali smo sve od sebe da skrenemo pažnju na tu alarmantnu situaciju koja je samo degradirala u javnom prostoru. Kao što znate, izvršne vlasti, predstavnici zakonodavstva naše zemlje zvonili su na uzbunu dugi niz godina - istakla je Zaharova za televiziju "Rusija 1", prenosi Sputnjik.

Kao odgovor na to, zapadne zemlje su "pokazale apsolutno, potpuno nepoštovanje osnovnih principa ljudskih prava koje Zapad koristi kao svoju glavnu ideologiju", ocenila je portparolka.

- Kolektivni Zapad mnogo godina nije samo bio pokrovitelj, već je upravljao Ukrajinom. Osim retkih izuzetaka, nisu želeli da razgovaraju o toj temi, nisu hteli da registruju činjenice, nisu želeli da daju ocene, izbegavali su razgovor i diskusiju - objasnila je ona.

Žalba Rusije ne može biti ignorisana

Kako je rekla, žalba Rusije protiv Ukrajine ne može se zanemariti - zapadne zemlje moraju da odgovaraju za svoje reči.

- Upravo ljudska prava, kao sfera problema, za zapadne zemlje je na prvom mestu - izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, zapadni svet tvrdi da pitanja zaštite ljudskih prava, humanizma i demokratije stavlja iznad problema finansija, poslovanja, ekonomije i bezbednosti, i stoga Zapad mora da "odgovara za svoje reči u praksi".

- Može da se učini da informacije koje dolaze iz Rusije i ruskih predstavnika ne dopiru, na primer, do zapadne publike, ali ne sme da se desi da materijali poslati Evropskom sudu za ljudska prava budu ignorisani - naglasila je Zaharova.

Rusija je u četvrtak prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se "odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading