TOKSIČNA "BOMBA" PRETI MAJAMIJU! Zastrašujuće upozorenje spasiocima koji traže žrtve u šutu srušene zgrade: ČEKA IH ISTO ŠTO I VATROGASCE POSLE 11. SEPTEMBRA!

Autor: Republika

Svet

11.07.2021

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci strahuju da bi spasiocima koji rade na pronalaženju tela u ruševini dvanaestospratnice u Majamiju, moglo da se dogodi isto što i pripadnicima službi za vanredne situacije koji su 2001. učestvovali u traženju žrtava napada na SAD i nakon što su Kule bliznakinje u Njujorku pretvorene u prah i pepeo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spasioci već dve nedelje rade na iskopavanju ruševina i potrazi za žrtvama rušenja zgrade na Majami biču

Stravične scene rušenja stambene zgrade u Majamiju obišle su i zaprepastile svet 24. juna nakon što se dvanaestospratnica s pogledom na okean usred noći iznenada prepolovila, pri čemu se jedan njen deo survao i pretvorio u prah i pepeo, odnevši u smrt najmanje 126 osoba, a najnoviji podaci o toj tragediji posebno su zabrinuli američku javnost.

Naime, spasioci, koji već danima ulažu nadljudske napore da dođu do svih žrtava, priznali su da su zasad uspeli da iz tone šuta na površinu izvuku 86 tela, od kojih je 62 lica identifikovano, dok se 43 osobe još vode kao nestale.

S druge strane, priznato je da su posle toliko dana "rada" na ruševini, pripadnici vatrogasnih brigada i jedinica za vanredne operacije u izuzetno visokom riziku zbog isparenja i prašine koji se oslobađaju nakon rušenja objekta. U pitanju su opasne i toksične materije iz materijala iskorišćenih za izgradnju višespratnice, koji, ukoliko se objekat sruši, mogu biti izuzetno opasni po zdravlje ljudi.

Zbog toga je britanski Dejli mejl upozorio da bi nesrećne ljude moglo da zadesi isto što i one koji su nakon terorističkog napada na SAD, 11. septembra 2001, radili na spasavanju žrtava rušenja Kula bliznakinja u srcu Njujorka. Veruje se, naime, da je na desetine njih umrlo neposredno nakon kolapsa nebodera usled udisanja otrovnih isparenja, a da su posledice evidentne i danas zbog naglog porasta broja obolelih od kancera. Mnoge porodice su tužile državu tražeči odštetu, upravo iz uverenja da su se njihovi najvoljeniji razboleli od najtežih oblika raka upravo zbog izloženosti štetnim materijama nakon napada. 

- Verovatno nikad nećemo znati sve o tome čemu smo bili izloženi tamo - rekao je Bili Mekalister, predsednik jedne Metropolitan vatrogasne jedinice.  

Mekalister je otkrio da je zajedno sa svojim timom u stalnom kontaktu sa medicinskim ekspertima koji su nakon napada na Kule bliznakinje 2001. formirali Centar za respiratorno zdravlje kako bi pomogli u sprečavanju izloženosti štetnim gasovima i materijama u vanrednim okolnostima.   

Kako je još naveo, svi nose specijalne maske koje se koriste za slične situacije, ali budući da u jednoj smeni rade i do 12 sati, pitanje je koliko su one efikanse u zaštiti. 

- Nepoznato je. Ono što ne znamo, ne znamo - dodao je Mekalister i naglasio da on i njegov tim rade svoj posao najbolje što umeju i da neće stati dok ne pronađu sva tela stradalih. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading