TRAMP: HITLER JE UČINIO I MNOGO DOBRIH STVARI! Objavljeni skandalozni detalji o bivšem lideru Amerike, NEMCI GA VEĆ RAZAPINJU!

Autor: Republika

Svet

08.07.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novoj knjizi autora Majlkla Bendera, tvrdi se da bivši američki predsednik do skandaloznih granica ne poznaje istoriju, a što je najstrašnije od svega, navodno je 2018. tokom posete Evropi hvalio nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i dalje na meti brojnih kontroverzi 

Tokom posete Evropi povodom stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata, nekadašnji lider Amerike Donald Tramp je svom tadašnjem šefu kabineta Džonu Keliju rekao: "Pa, Hitler je učinio i mnogo dobrih stvari", piše Gardijan, otkrivajući detalje iz knjige o predsednikovanju bivšeg šefa SAD, "Iskreno, pobedili smo na ovim izborima", autora Majkla Bendera. 

Putovanje, na kom je skandalozna izjava navodno izrečena, dogodilo se 2018. godine, a tada je, kako tvrdi pisac i novinar Vol strit džornala, Keli pokušao da predsedniku održi kratak "čas" iz istorije, podsetivši ga koje su zemlje bile na kojoj strani tokom sukoba.

Takođe, Keli je tada povezao detalje iz prvog svetskog rata s drugim svetskim ratom i svim Hitlerovim zlodelima, na šta je Tramp navodno izneo skandalozan zaključak. Zbunjeni Keli mu je zatim uzvratio: "Ali, predsedniče, grešite!".

I pored toga je Tramp je nastavio svoju priču nabrajajući Hitelrova dostignuća kada je u pitanju uspon privrede Nemačke četrdesetih godina 20. veka. 

Keli se ponovo usprotivio i kazao da bi nemačkom narodu bilo bolje da je bio siromašan nego podvrgnut nacističkom genocidu. Zatim je rekao Trampu: "Čak i da je tvrdnja o njemačkoj ekonomiji pod nacistima nakon 1933. tačna nikada ne možete reći ništa što podupire Adolfa Hitlera. Jednostavno ne možete" - stoji u Benderovoj knjizi. 

Tramp je, kako se podseća, tokom tog putovanja u Evropu naišao na znatne probleme, osim uobičajenih sukoba s drugim svetskim čelnicima. Tako je doneo odluku da neće posetiti groblje američkih vojnika koji su pali u oba svetska rata, nazvavši ih "gubitnicima" i "naivcima". 

Prirodno, takve tvrdnje o Trampu, objavljene u novoj knjizi, izazvale su salve negodovanja širom sveta, a posebno su njegove izjave dočekane na nož u Nemačkoj. Isto se dogodilo i 2017, kada je nakon neonacističkog marša u Virdžiniji, koji je Tramp navodno pohvalio, nemački magazin Stern na naslovnoj strani objavio ilustraciju Trampa koji diže ruku u nacistički pozdrav umotan u američku zastavu. Naslov članka je: "Sein kampf" - "njegova borba" (igra reči zbog naslova Hitlerove knjige "Mein Kampf").   

Inače, britanski Gardijan podseća da je sin nekadašnjeg Trampovog šefa kabineta, Džona Kelija, ubijen u Avganistanu 2010, zbog čega je on posebno bio osetljiv na izjave predsednika SAD tokom posete Evropi 2018. Nakon što je 2019. napustio Belu kuću, počeo je veoma kritički da govori o Trampu, a u jednom trenutku je, kako su objavljilai mediji, prijateljima navodno rekao da je on "najlošija osoba koju je ikad upoznao u životu".

- Viši zvaničnici opisali su Trampovo razumevanje ropstva, Džima Crouva ili iskustva crnaca u građanskom ratu kao nejasno ili čak nepostojeće. Trampova ravnodušnost prema istoriji crnaca bila je slična njegovom nepoštovanju istorije bilo koje rase, religije ili veroispovesti - naveo je Bender i podsetio kako je nekadašnji predsednik davao brojne pozitivne primedbe u vezi s krajnje desničarskim i belim supremacističkim skupinama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading