GENERALNI DIREKTOR SZO UPOZORAVA: Pandemija je u veoma opasnoj fazi!

Autor: Republika

Svet

07.07.2021

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus smatra da je pandemija korona virusa trenutno u veoma opasnoj fazi, uprkos uspehu svetske zajednice u borbi protiv nje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP,Pixabay
Foto: Ilustracija

- Iako imamo napredak u kontroli pandemije, ona je i dalje u veoma opasnoj fazi  rekao je šef SZO na sastanku Saveta ACT akceleratora, globalnog okvira za saradnju protiv kovid 19, prenosi TASS.

Tedros smatra da je u trenutnoj situaciji jedini izlaz podrška zemljama u pravičnoj raspodeli lične zaštitne opreme, testova, lečenja i vakcina, pošto su države sa dovoljno instrumenata za borbu protiv novog koronavirusa već počele da ublažavaju ograničenja u vezi sa pandemijom, dok se one koje nemaju dovoljan pristup ovim resursima suočavaju se sa novim talasima hospitalizacija i smrti.

Nova oboljevanja i smrtni slučajevi uglavnom se mogu izbeći ako bi se koristili svi alati koji su nam na raspolaganju za sprečavanje prenosa - naglasio je direktor SZO.

On je rekao i da se oslanjanje na nekoliko kompanija za snabdevanje globalnim javnim dobrima pokazalo kao ograničeno i rizično i da je potrebno da naučimo lekcije iz pandemije kovid 19 kako bi svet bio spreman za neku narednu.

Od početka pandemije kovid-19 do sada je zabeleženo 183.934.913 slučajeva oboljevanja širom sveta, dok je broj umrlih od posledica ove bolesti 3.985.022, prema podacima SZO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading