(VIDEO) ZAPAD JE HTEO DA NAM PODVALI HOMOSEKSUALNOST KAO NEŠTO NORMALNO! Erdoganov potez o kom bruji čitav svet, pogledajte haos u ISTANBULU I ANKARI!

Autor: Republika

Svet

02.07.2021

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi nemiri širom Turske "eksplodirali" su nakon što je u četvrtak stupila na snagu odluka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se njegova zemlja povuče iz Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama, koju je on optužio za urušavanje osnovnih tradicionalnih vrednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sukobi paralisali ulice Ankare i Istanbula nakon kontroverzne Erdoganove odluke

Čitava Turska bila je paralisana nemirima i sukobima demonstranata i policije, pri čemu su najmasovnija okupljanja bila u Istanbulu i Ankari, nakon što je u četvrtak na snagu stupio zakon koji je u martu potpisao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a po kom njegova zemlja istupa iz Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama. 

Nezadovoljni Turci izašli su na ulice, baš kao i u martu, optužujući vlasti da povlačenjem iz Konvencije, koja je potpisana u Istanbulu 2011. upravo na Erdoganovu inicijativu, legitimizuju nasilje nad pripadnicama nežnijeg pola. 

Međutim, Erdogan je to negirao, navodeći da zapadne sile pokušavaju da to tako predstave ne bi li unele nemir u njegovoj zemlji, istovremeno ih optužujući da su preko Istanbulske konvencije pokušavali da "Turskoj nametnu homoseksualnost kao nešto normalno". 

- Uvek sam branio tradicionalne porodične vrednosti i vrednosti oba pola, što podrazumeva i činjenicu da je za mene nasilje nad ženama apsolutno neprihvatljivo. Zato se borim za prava i čast naših majki, žena i ćerki - poručio je Erdogan i predstavio akcioni plan kojim namerava da se u zemlji "obračuna" sa nasilnicima nad ženama. 

- Naša borba nije počela sa Istanbulskom konvencijom i neće se završiti našim povlačenjem iz tog sporazuma - poručio je on na skupu u Ankari.

Ekperti, međutim, veruju kako je Erdogan odluku o istupanju iz Konvencije doneo da bi na svoju stranu pridobio konzervativne glasače pred izbore 2023. godine. 

Ipak, koji god da je razlog u pitanju, potez predsednika Turske je izazvao žestoke reakcije i u svetu, osim u domaćoj javnosti, a među poslednjima se po tom pitanju oglasio portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs.

- Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja prema ženama je duboko razočaravajuće. To je korak unazad za međunarodne napore da se okonča nasilje prema ženama - rekao je Prajs za Rojters.

Podsetimo, Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici je međunarodni ugovor potpisan 11. maja 2011. u Istanbulu, zbog čega je poznat još i kao Istanbulska konvencija. Do januara 2018. potpisalo ju je 46 država i Evropska unija. Ironično je da je da je Turska 12. marta 2012. postala prva država koja je ratifikovala Konvenciju. Ona podrazumeva određene tačke na koje se države potpisnice obavezuju, a čije sprovođenje nadzire nezavisno telo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading