DOŠAO JE KRAJ PADU BROJA ZARAŽENIH OD KORONE! Zastrašujuće upozorenje Svetske zdravstvene organizacije: TREĆI TALAS JE NEIZBEŽAN, ZNAMO I KAD!

Autor: Republika

Svet

01.07.2021

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sigurni su da će Evropu uskoro da preplavi delta soj koronavirusa, mnogo zarazniji od svih prethodnih varijanti, kao i da je vreme opadanja broja zaraženih prošlo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Došao je kraj desetonedeljnom padu broja zaraženih koronavirusom na Starom kontinentu i novi talas pandemije KOVIDA-19 je neizbežan, upozorio je četvrti čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hans Kluge.

Prošle nedelje je broj novih slučaja porastao za 10 odsto u evropskoj regiji, podstaknut povećanim putovanjima, okupljanjima i ublažavanjem socijalnih ograničenja. To se događa u kontekstu situacije koja se brzo razvija. Nova zabrinjavajuća varijanta, delta varijanta, i to u regiji u kojoj uprkos ogromnim naporima država članica, milioni ostaju nevakcinisani - upozorio je Kluge i pozvao sve zemlje da budu disciplinovanije.

- Biće novog talasa u evropskoj regiji ukoliko ne ostanemo disciplinovani - ponovio je on.  

S druge strane, prošle nedelje je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio da bi delta varijanta koronavirusa, koja je posebno zarazna, mogla da predstavlja 90 odsto novih slučajeva u EU do kraja avgusta. Takođe, i SZO za Evropu očekuje da ta varijanta postane "dominantna" na Starom kontinentu do avgusta.

- U avgustu evropska regija neće biti u potpunosti vakcinisana, biće uveliko oslobođena restrikcija, uz povećanje putovanja i okupljanja - naglašeno je iz SZO.

Takođe, doktor Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik SZO za KOVID-19 upozorio je da države širom sveta, bez obzira na prisustvo koronavirusa, ne bi trebalo da ukidaju sve mere.

- Pojava novih varijanti koronavirusa i dalje će stvarati probleme, pa zato neke mere protiv koronavirusa treba dugoročno da ostanu na snazi. Moraćemo i dalje da praktikujemo fizičko distanciranje, do određene mere ćemo morati da nosimo maske, da pazimo na higijenu i tako štitimo one koji su najugroženiji. Sve dok postoje ovi gadni virusi, bez obzira na to da li smo vakcinisani ili ne, u opasnosti smo - kazao je Nabaro.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading