TREĆI TALAS KORONAVIRUSA MOGAO BI DA POGODI DECU?! Novo istraživanje iz Indije izazvalo ozbiljan strah, ali jedan podatak ULIVA NADU!

Autor: Republika

Svet

29.06.2021

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije istraživanje iz Indije pokazalo je da bi na meti potencijalnog trećeg talasa pandemije koronavirusa mogla da se nađe najmlađa populacija budući da među njima nema vakcinisanih u toj mnogoljudnoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Novo istraživanje u Indiji, koje je sprovedeno u periodu od sredine aprila do sredine juna, u trenutku kada je ta zemlja bila najpogođenija pandemijom koronavirusa, pokazalo je da bi potencijalni treći talas KOVIDA-19 mogao da pogodi najmlažu populaciju širom sveta i to iz više razloga. 

Naime, procenjuje se da je 1,5 miliona od ukupno 12,8 miliiona stanovnika indijskog grada Mumbaja mlađe od 18 godina, a niko od njih nije vakcinisan jer Indija nije odobrila vakcinu za decu.

Takođe, teško je sa sigurnošću reći koliko je najmlađih stanovnika Indije dosad razvilo antitela jer se kod mnogih, kao i u ostalim zemljama, možda nisu u tolikoj meri pokazivali simptomi zaraze.   

I upravo u vezi sa tom činjenicom postoji jedan podatak koji ipak uliva nadu kada su u pitanju deca i potrencijalni treći talas pandemije, koji mnogi stručnjaci očekuju na jesen, budući da je prema nekim procenama, najmanje polovina stanovnika Mumbaja mlađih od 18 godina bila izložena KOVIDU-19.

- To daje nadu da postoji neki nivo zaštite u toj starosnoj dobi - izjavio je visoki indijski zvaničnik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcinacija u Indiji 

Podaci su, inače, iz vladinog istraživanja na osnovu kog se Mumbaj pridružio drugim gradovima u pripremi dečjih bolničkih odeljenja u slučaju potrebe.

U poslednje tri nedelje broj slučajeva infekcije koronavirusom na dnevnom nivou opada u celoj Indiji. U ponedeljak je ta zemlja prijavila 46.148 novih zaraza i 979 povezanih smrtnih slučajeva u protekla 24 sata.

Ukupno je u njoj od početka pandemije obolelo više od 30 miliona ljudi, dok je 396.730 ljudi umrlo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading