VRATIĆU AMERIKU U SVOJE RUKE BRŽE NEGO ŠTO IKO MOŽE DA ZAMISLI! Tramp u bombastičnom nastupu najavio nešto od čega se trese POLA SVETA!

Autor: Republika

Svet

27.06.2021

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp organizovao je prvi miting po ugledu na one koje je u sklopu predizbornih kampanja održavao pred svojim sledbenicima širom SAD, obećavši veliki povratak republikanaca na čelo zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp održao prvi miting u stilu kao iz predizbornog perioda 2016. i 2020. 

Na prvom velikom skupu otkako je u januaru napustio Belu kuću, bivši američki predsednik Donald Tramp žestoko je napao svog naslednika Džoa Bajdena, pre svega zbog njegove imigracione politike, a zatim najavio nešto što je potreslo ne samo administraciju aktuelnog lidera SAD, već i polovinu sveta koja je s dolaskom demokrate Bajdena na čelo najmoćnije sile sveta, bukvalno odahnula. 

Tramp je dosad održavao govore na skupovima republikanaca, međutim, u subotu kasno popodne po američkom vremenu on se u Ohaju obratio na desetinama hiljada pristalica, baš u stilu njegovih takozvanih MAGA događaja (po skraćenici od Make America Great Again - Učinimo Ameriku opet velikom). 

Oni su bili karakteristični za predizborni period 2016, ali i 2020. i na njima je Tramp okupljao ogroman broj sledbenika. 

Bivši šef SAD ovog puta je pristalicama poručio kako je to njegov prvi miting pred izbornu 2022, kada će na polovini Bajdenovog mandata biti održano glasanje za novi saziv i donjeg i gornjeg doma Kongresa. 

- To će biti veliki povratak Republikanaca. Povratićemo donji dom i Senat. Nemamo izbora. Preuzećemo Ameriku nazad u kompletu mnogo pre nego što se iko nada - viknuo je Tramp, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom i uzvicima oduševljenja. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na hiljade pristalica bivšeg lidera SAD okupilo se u Ohaju 

On je zatim ponovio da je Bajdenova izborna pobeda 2020. u stvari krađa i kriminalno delo kakvo svet nije video i optužio novog predsednika da ugrožava bezbednost zemlje. 

- Imali smo veliku pobedu, a oni su uradili nešto što nikad nije smelo da se dozvoli - rekao je Tramp govoreći o izgubljenim izborima 2020. za koje tvrdi da su pokradeni, a zatim je ismejao svoju nekadašnju konkurentkinju u trci za predsednika SAD 2016, Hilari Klinton, kao i predsedavajuću donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi.

Osim toga, Tramp je neposredno nakon početka skupa predstavio plan da se osveti republikanskom kongresmenu iz Ohaja Entoiniju Gonzalezu. U pitanju je jedan od 10 republikanaca koji su u Predstavničkom domu glasali za njegov opoziv. 

- Svaki republikanac treba da glasa da se on izbaci s dužnosti - poručio je Tramp o Gonzalezu, nazivajući ga "lažnim republikancem".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žele ga ponovo za predsednika SAD   

Inače, Tramp nije otvoreno rekao kako će se 2024. kandidovati na novim predsedničkim izborima, ali je naglasio da za to postoje šanse. 

- Već dvaput sam pobedio, pa je moguće da se to dogodi i treći put - istakao je on.    

Analitičari procenjuju da će demokratska tanka većina u oba doma Kongresa biti na ozbiljnom ispitu na izborima 2022, kao i da republikanci imaju odlične šanse da osvoje većinu. To bi, kako se navodi, predstavljalo ozbiljan udarac za Bajdena, za kog bi nepostojanje podrške u Kongresu značilo veliki problem jer bi svaka njegova važna odluka mogla da bude blokirana u tom telu.  

Takođe, analitičari navode da uspehu republikanske partije umnogome doprinosi Trampova kampanja kojom se nametnuo kao svojevrsni lider Republikanaca, što nije svojstveno američkoj političkoj sceni gde je stranka kao organizacija uvek ispred svakog pojedinca.      

Nakon skupa u Ohaju, Tramp je već zakazao drugi miting na Floridi i to povodom najvećeg američkog praznika 4. jula. Osim toga, na narednu nedelju je najavio da će otputovati na južnu granicu SAD i Meksika, gde nikad nije završen njegov zid na kom je insistirao kako bi se zaustavio priliv migranata iz Latinske Amerike u SAD. 

Tramp je u većini zapadnog dela sveta bio posmatran kao osoba koja ugrožava svetski mir, pa i šarlatan kome nije mesto na čelu moćne sile kakva je Amerika. Ipak, s određenim zemljama, poput Rusije, on je izgradio više nego dobre odnose, pa je svet prilično podeljen po pitanju stava o njegovom eventualnom povratku na mesto predsednika.        

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading