(VIDEO) STRAVIČNE SCENE U ČEŠKOJ: Tornado bacao automobile na kuće, vetar rušio krovove, Slovačka i Austrija šalju spasioce

Autor:

Svet

24.06.2021

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tornado, jako nevreme praćeno grmljavinom pogodilo je u četvrtak uveče Južnu Moravsku u Češkoj, a na udaru su se našli regioni Hodonin i Breclav koji su posle nevremena izgledali kao da su to provincije u Sriji kroz koje je protutnjao ratni vihor, a ne da su u srcu Evrope.

RepublikaFoto: Printscreen

Snimci koji su se pojavili govore o pravoj apokalipsi koja je iza sebe ostavila pustoš i razaranje. Na terenu već se nalaze vatrogasne ekipe, a u pomoć su kako javljaju češki mediji pozvani su i vatrogasci iz drugih regiona.

Gradonačelnik Moravske Nove Vesi ne isključuje da ima i žrtava jako nevremena.

Prema izjavama očevidaca posle nevremena svi su ispričali da se jak vetar odjednom pretvorio u vazdušni vrtlog koji je rušio krovove kuća. Vatrogasci su izjavili da im je za manje od sat vremena prijavljeno rekrodnih 300 intervencija.

Najgore u ovom nevremenu su prošla sela Hruški u regionu Breclav koje je bukvalno sravnjeno sa zemljom posle prolaska tornada. Automobili su padali na kuće,a lokalna crkva ostala je bez krova.

- Tornado je zahvatio selo, polovina sela je sravnjena sa zemljom, ostali su samo obodni zidovi bez krovova, bez prozora. Crkva nema krov, nema toranj, automobili su bacani na porodične kuće, ljudi se nisu imali gde sakriti. Selo od crkve naniže praktično ne postoji. Škola nema fasadu, nema krov, nisam ni stigao do vrtića. Počupane su vekovne lipe i omorike - opisao je zamenik gradonačelnika Hruški, navodeći da je bilo povređenih bilo.

Prema rečima gradonačelnika Moravske Nove Ves, selo je uništeno. Oluja je prvo došla do sela Hruški, a zatim nastavila do njih.

- Tada je do nas došla oluja, celo selo uništeno u roku od deset minuta. Verovatno će biti mrtvih Ovde nema signala sat vremena, a nakon sat vremena stigli su vatrogasci - opisao je situaciju gradonačelnik Marek Košut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading