TOPI SE SIBIR NA PLUS 48 STEPENI CELZJUSOVIH! Stanovnici grada u kom je zimi minus 67 u POTPUNOM ŠOKU!

Autor: Republika

Svet

24.06.2021

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim Moskve, ekstremne temperature zabeležene su i u Sibiru, gde je u najhladnijem gradu na svetu izmereno plus 48 stepeni Celzjusovih, pa su počeli da besne masovni požari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Samo dan nakon što je svet obišla vest kako su u glavnom gradu Ruske Federacije, Moskvi, zabeležene najviše temperature u poslednjih 120 godina (skoro 35 stepeni Celzjusovih), ekstremni toplotni talas je zabeležen i u, ni manje ni više, nego Sibiru.

U tom delu planete, za koji se uvek vezuje hladnoća, sneg i nepregledne ledene površine, izmerene su temperature od čak 48 stepeni Celzjusovih. Najtopliji je, pritom, gradić Verkojansk, inače najhladniji grad na svetu gde je za vreme zime izmerena rekordna temperatura od čak minus 67,8 stepeni.

Osim toga, ta temperatura rekordna je i i za ceo Arktički krug koji obuhvata sever Rusije, Kanade i Grenland.

Program za praćenje Zemlje, Kopernikus, satelitskim snimkama je pokazao kako se temperatura u većini ruskog Sibira pela do 35 stepeni, usled čega je došlo do topljenja omotača koji prekriva dve trećine ruske teritorije. To dovodi do oslobađa štetnih gasova u atmosferu, kao i ugljen-dioksida, što dodatno pogoršava globalno zagrevanje.  

Još od aprila Sibir pogađaju požari koji su toliko veliki da se vide iz svemira.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading