ORBAN DONEO NOVI ZAKON O GEJEVIMA I NJIME POCEPAO EU! Poremetio je i samit EU: Ovo je najgora situacija koju smo videli!

Autor: Republika

Svet

24.06.2021

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je ozbiljan raskol unutar Unije nakon što je doneo zakon kojim se u njegovoj zemlji deca mlađa od 18 godina "štite" od izloženosti sadržaju koji ima veze sa LGBT zajednicom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mađarski premijer Viktor Orban optužen za diskriminaciju LGBT osoba  

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je ozbiljan haos na tlu Starog kontinenta nakon što je njegova vlada donela zakon kojim se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje prikazivanje i spominjanje rodnog identiteta različitog od pola na rođenju, kao i mogućnosti promene pola i homoseksualnost.

Zakon, koji je već izazvao salve reakcija širom sveta, kao i optužbe na Orbanov račun da je diskriminator, ozbiljno je poremetio i plan održavanja samita Evropske unije (EU), zakazanog za danas i za sutra. U fokusu samita trebalo je da budu spoljnopolitička pitanja koja se tiču odnosa Unije prema Rusiji i Turskoj, ali čini se da će Mađarska ipak biti tema broj jedan.   

- Rasprava o mađarskom zakonu postala je prilično važna i to pitanje će verovatno biti postavljeno na prvoj radnoj večeri - rekao je neimenovani evropski zvaničnik i naglasio kako će Orban, inače dugogodišnja noćna mora Unije zbog konzervativnih stavova, najverovatnije biti dočekan hladno na samitu.

Po pitanju njegovog zakona već se oglasila i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je tu meru nazvala "pogrešnom" dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da je Orbanov zakon "sramota" kojom se krše temeljne evropske vrednosti.

- Zakon jasno diskriminiše ljude na temelju njihove seksualne orijentacije - poručila je Fon der Lajenova dok je više od pola članica EU, uključujući četiri najveće (Nemačka, Francuska, Italija i Španija), potpisalo zajedničku deklaraciju kojom se izražava "velika zabrinutost" zbog mađarskog zakona.

Međutim, interesantno je da se iz te grupe članica Unije izdvojila Hrvatska, koja nije želela da potpiše deklaraciju protiv Mađarske.   

Ministar spoljnih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman obrazložio je tu odluku činjenicom "da deklaracija protiv Mađarske unosi nemir među članice i nikako ne doprionosi jedinstvu Unije". Još oštriji je bio neimenovani zvaničnik iz redova vlade u Zagrebu, koji nije želeo da mu se identitet objavi zbog osetljivosti teme, naglasivši da deklaraciju protiv Mađarske nije potpisala većina, već 13 članica Unije, te "da ne treba po svaku cenu napadati zemlje zbog pitanja njihove unutrašnje politike".       

Orbanova vlada u sredu je optužila Fon der Lajenovu za "lažne optužbe" i "pristrasno političko mišljenje".

- Našim zakonom se štite prava dece, tako da on nije diskriminatorski - rečeno je iz vlade, dok je sam Orban danas, po dolasku u Brisel, poručio kako je on lično zaštitnik prava homoseksualaca. 

Ja sam borac za njihova prava. Bio sam borac za slobodu u komunističkom režimu. Homoseksualnost je bila kažnjavana i borio sam se za njihovu slobodu i njihova prava. Stoga, branim prava homoseksualaca, ali zakon nije o tome - poručio je on.

Visoki evropski zvaničnik je istakao "da je ovim potezom Mađarska pala najniže". 

- Da budem iskren, s Mađarskom je ovo možda najgora situacija koju sam lično video - rekao je on. 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading