KASAPINI KOJI SU BRUTALNO UBILI NOVINARA KAŠOGIJA OBUČAVANI SU U AMERICI! Cure zastrašujući detalji o zločinu iz 2018, u sve umešan i STEJT DEPARTMENT!

Autor: Republika

Svet

23.06.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Njujork tajms došao je do informacije da su se četvorica ubica, koji su 2018. brutalno ubili, pa uništili telo saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u turskom gradu Istanbulu, obučavala za paravojne operacije u SAD i to pod pokroviteljstvom Stejt departmenta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi je brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine

Novi zastrašujući detalji o brutalnom zločinu koji je 2018. uzdrmao čitav svet, nakon što je obelodanjeno da je u konzulatu Saudijske Arabije u turskom gradu Istanbulu na zastrašujući način ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, objavio je uticajni američki list Njujork tajms. 

Prema saznanjima tog lista, nekadašnji kolumnista Vašington posta, koji je živeo u egzilu u SAD, a do Turske kobnog dana otišao samo da bi pribavio dokumenta kako bi mogao da se oženi, bio je žrtva četvorice Saucijaca obučavanih u Sjedinjenim Američkim Državama za specijalne, paravojne zadatke. Njihova obuka, navodi medij, sprovedena je zahvaljujući ugovoru koji je, ni manje ni više, nego odobrio američki Stejt departmnet. 

- Obuku je održala bezbednosna kompanija sa sedištem u Arkanzasu "Tier 1 Group", koja je u vlasništvu privatne firme "Cerberus Capital Management". Obuka je bila odbrambene prirode i osmišljena je kako bi zaštitila saudijske čelnike - istakao je Tajms. 

Ugovor između SAD i Saudijske Arabije o obuci je potpisan 2014, u vreme administracije predsednika Baraka Obame, ali je njegovo važenje nastavljeno i u periodu od najmanje godinu dana tokom predsednikovanja Donalda Trampa (prim. aut. bio na čelu SAD od 2016. do 2020.).  

- Trening je podrazumevao obuku za odbranu saudijskih čelnika, kao i vežbe sigurnog gađanja i odbrane od napada - rečeneo je iz kompanije "Tier 1 Group", što je potvrdio i Luis Bremer, čelnik "Cerberus Capital Managementa". 

- Zahtev za njihovom obukom je usledio neposredno nakon što sam dobio svoju funkciju u Pentagonu tokom administracije predsednika Obame - potvrdio je Bremer i otkrio kako su četvorica Saudijaca, umešanih u Kašogijevo ubistvo, trening prošli 2017, dok su još dvojica državljana Saudijske Arabije isti trening imali u periodu između 2014. i 2015.  

- Ti treninzi nisu bili tajni i nisu imali veze s pripremom Kašogijevog ubistva - naglasio je Bremer. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Saudijski princ Salman direktno je povezivan sa zločinom u Turskoj 

Podsetimo, Kašogi je kobnog dana ušao u konzulat u Turskoj i nikada iz njega nije izašao, a na osnovu brojnih snimaka bezbednosnih kamera, kako sa aerodroma, tako i iz konzulata, ustanovljeno je da je grupa specijalnih saudijskih operativaca stigla u Istanbul neposredno pre zločina. Veruje se da su nesrećnog novinara mučili, a zatim ga zverski ubili i raskomadali. Ostaci njegovog tela nikad nisu nađeni.

Turska je za ubojstvo novinara okrivila saudijske vlasti, ali one negiraju da je u ovaj stravičan događaj bio upleten politički vrh. 

Međutim,u februaru, na samom početku mandata predsednika SAD Džoa Bajdena, sa tajnih dokumenata CIA o istrazi Kašogijevog ubistva skinuta je oznaka poverljivo, pa je ustanovljeno da je ubistvo  direktno povezano sa naslednikom trona Saudijske Arabije, princom Salmanom

Rijad je u početku negirao ubistvo, a potom tvrdio da su ga počinili saudijski agenti koji su delovali na svoju ruku. Prema saudijskim vlastima to je bila "odmetnička operacija". Za ubistvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih je pet nakon suđenja koje je trajalo godinu dana, osuđeno na smrt. 

Međutim, prošle godine kazne su im smanjene na po 20 godina nakon što su im novinarovi sinovi oprostili. 

Saudijski princ, čijoj se porodici novinar zamerio pišući o njihovoj korupciji, nikad nije snosio nikakve posledice zbog ubistva koje je zaprepastilo čitav svet. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading