MERKELOVA PRIMILA PRVU DOZU ASTRAZENEKE, ALI DRUGU NE! Evo šta se dogodilo s vakcinacijom nemačke kancelarke!

Autor: Republika

Svet

23.06.2021

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel primila je prvu dozu vakcine britansko-švedskog peoizvođača Astrazeneke još u aprilu, ali sada nije revakcinisana tim cepivom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel 

Portparol nemačke vlade otkrio je da je kancelarka Angela Merkel (66) primila drugu dozu vakcine protiv koronavirusa, ali da to nije bila astrazeneka kako su svi očekivali budući da je prvu dozu koju je dobila bila upravo tog britansko-švedskog proizvođača. 

Kako je saopšteno, još uvek najmoćnija žena sveta odlučila je da se podvrgne mešanju vakcina, iako stručnjaci još nisu sigurni da je to u potpunosti bezbedno, pa je revakcinisana cepivom američke proizvodnje, Moderna

- Stručnjaci veruju da bi mešanje doza cepiva protiv koronavirusa moglo biti dobra ideja, ali ističu i da je prerano da to potvrde sa sigurnošću. Dosad je sprovedeno nekoliko ispitivanja o vakcininaciji ljudi s dve različite doze vakcine - napominju nemački mediji. 

Oni aludiraju na jedno istraživanje sprovedeno u Britaniji koje je pokazalo da su odrasli prijavljivali blage i umerene nuspojave nakon mešanja doza vakcina astrazeneke i fajzer, dok su neke zemlje počenje s vakcinacijom stanovništva različitim dozama zbog problema s nestašicom cepiva.

Inače, Nemačka je u martu obustavila vakcinisanje svog stanovništva astrazenekom nakon što su zabeleženi slučajevi pojave krvnih ugrušaka. Dojče vele tada je pisao da će tu vrstu vakcine u Nemačkoj dobijati samo stariji od 60 godina, ali njom se sad ipak mogu vakcinisati i sve druge odrasle osobe nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) dala zeleno svetlo da "vakcina nije nužno povezana s tako strašnim neželjenim efektima". 

Nakon sporog početka u Nemačkoj se poslednjih nedeljena vakcinacija ubrzala, pa je prvu dozu primilo više od polovine tamošnjeg stanovništva.

Što se tiče Merkelove, iz njene kancelarije nije saopšteno zbog čega jeona rešila da kombinuje vakcine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading