LICE ZLA: Zbog ovog lekara lažova i prevaranta pomrla su mnoga deca!

Autor: Republika

Svet

29.11.2017

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priču da trovalentna vakcina MMR, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, izaziva autizam smislio je hirurg Endru Vejkfild. Zbog te tvrdnje mnoga deca na svetu su pomrla.

Foto: youtube.com/The Alex Jones Channel
Tvrdnja Endrua Džeremija Vejkfilda je pobila mnogo male dece

Endru Džeremi Vejkfild je rođen 1957. godine u Engleskoj. Bio je gastroenterološki hirurg i istraživač koji je 1998. godine izbačen iz Lekarske komore Engleske zbog objave njegove tvrdnje da je MMR vakcina povezana sa autizmom, za koju se ispostavilo da je pogrešna i plaćena.

2010. godine sud je uvideo da su tri optužbe dokazane, uključujući 4 slučaja nepoštenja i 12 slučaja koji se odnose na zloupotrebu mentalno nerazvijene dece. Pričalo se da je on namerno sabotirao MMR vakcinu i širio neistinite priče ne bi li profitirao od novih medicinskih istraživanja kao i da deca koju je koristio u istraživanjima nisu imala upale u stomaku.

Članak su preneli mnogi mediji širom sveta i tako je počeo da se širi strah među roditeljima, da se smanjuje imunizacija dece i da se javljaju epidemije bolesti za koje se verovalo da su iskorenjene. Iako su mnogi naučnici kasnije pokušavali da dokažu vezu između morbila i autizma -ali nisu uspeli.

Otkriveno je da u časopisu nisu proverili sve navode iz članka, ali i da je autor imao veliku finansijsku dobit nakon objavljenog članka koju nije znao kako da objasni. To je rezultiralo njegovim uklanjanjem iz Lekarske komore Engleske.

Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je povlačenje jedne vrste MMR vakcine u Japanu i njena zabrana 1993. godine jer je primećeno da su deca koja su dobila ovu vakcinu obolela od meningitisa. Deca se danas u Japanu najnormalnije vakcinišu i primaju tri posebne vakcine protiv malih boginja, rubeola i zaušaka.

Na sledećem grafiku možete videti procenat vakcinisane svetske populacije prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2016. godine, piše telegraf.rs. Procenat vakcinisanih se znatno povećao u nekim zemljama, dok je u drugim još uvek na nezavidnom nivou zbog različitih faktora (siromaštvo, neobrazovanost, nedostupnost vakcine).

Autizam i MMR nemaju apsolutno nikakve veze jer je u toj zemlji broj autistične dece porastao bez obzira na zabranu vakcinacije, a na ovo se pozivaju protivnici imunizacije. Tako je 1988. godine zabeleženo 48 slučaja autizma na 10.000 novorođenih, a tri godine posle zabrane MMR čak 117,2 slučaja na isti broj novorođenih.

Period između prve i druge godine života deteta kada se prima MMR vakcina je period kada roditelji obično shvate da im dete ima autizam i onda povezuju ove dve stvari što je potpuno pogrešno. Simptomi autizma se primećuju od 16. meseca života deteta i samo se s godinama gube pojedine funkcije. Povezivanje toga sa vakcinom je suludo, jer roditelji koji odluče da ne vakcinišu svoju decu izlažu ih velikom riziku.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakterišu poteškoće u komunikaciji, socijalnom funkcionisanju i interakciji sa drugima uz moguće nerazvijanje govora kao i nesvrsishodna ponašanja uz ograničena interesovanja za očekivane vršnjačke aktivnosti. Češće se javlja kod dečaka, a najčešće do njega dovode genetski faktori.

ZNAKOVI AUTIZMA
Nema poznatog bebećeg mrmljanja do 12 meseci
Nema gestikulacija rukama, licem... do 12 meseci 
Beba ne progrovara nijednu reč do 16. meseca

Nema nijednu frazu od dve reči do 24 meseca

Gubitak bilo koje jezičke ili socijalne veštine u kasnijem uzrastu

Ponašanje bez svrhe

Kompulzivno ponašanje 
Ritualno ponašanje
Ograničeno ponašanje i autoagresija

Svetska zdravstvena organizacija posvetila je dosta truda da otkrije vezu između MMR i autizma, ali uprkos mnogobrojnim istraživanjima veza nije otkrivena. Iako je u poslednjih deset godina u ta istraživanja uloženo na milione dolara, ona nisu ukazala na vezu.

Podatak koji najviše govori u prilog tome da je vakcina bezbedna je taj što je procenat autistične dece isti među vakcinisanim i nevakcinisanim mališanima. Imunitet dece je veoma ugrožen u predškolskom uzrastu i male boginje nećemo moći da zaustavimo ako se epidemija pojavi u vrtićima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading