BAJDENOV KEC U RUKAVU: ANGAŽOVAO JE TRAMPOVU UDARNU PESNICU DA SLUDI PUTINA! Ovo je žena koja je 2018. na prevaru htela da prekine samit u Helsinkiju!

Autor: Republika

Svet

16.06.2021

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden okupio je čitav tim eksperata pred današnji susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a u njemu je i Fiona Hil, nekadašnja savetnica Donalda Trampa koja je 2018. htela da prekine njegov susret sa šefom Kremlja jer nije išao u smeru u kom je želela.

RepublikaFoto: tanjug/Ap, Wikipedia
Vladimir Putin na udaru Džoa Bajdena i Fione Hil 

Američki predsednik Džo Bajden, koji se danas u švajcarskom gradu Ženevi sastaje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom prvi put otkad je stupio na čelo SAD, angažovao je za taj susret Fionu Hil, čuvenu američku zvaničnicu i bivšu članicu Veća nacionalne bezbednosti SAD, koja je radila, ni manje ni više, nego za njegovog protivnika i prethodnika Donalda Trampa.

Međutim, reč je o ženi koja je u američkoj javnosti nakon susreta bivšeg lidera Amerike i šefa Kremlja 2018. u Helsinkiju, uprkos bogatoj karijeri u svojstvu predsedničkog savetnika, prozvana glumicom.

Naime, ona je svojevremeno, nakon učešća u Trampovim pripremama za odlazak u Helsinki, istakla kako tokom zajedničke konferencije dvojice moćnika u finskoj prestonici umalo nije odglumila da joj je potrebna hitna medicinska pomoć da bi obraćanje predsednika prekinula pre planiranog završetka. Time je aludirala na činjenicu da je Trampov nastup, kako je ocenila i većina Amerikanaca, bio toliko loš pred Putinom da je bilo bolje prekinuti ga nekim vanrednim okolnostima "nego dopustiti da se predsednik još više "zakopava"".  

Trampu je tada zamerano da je bio preblag prema ruskom predsedniku i da je olako prihvatio njegov komentar da se Rusija nije mešala u američke izbore 2016, a Hilova mu je okrenula leđa i čak kasnije svedočila protiv njega kada je pokrenut postupak impičmenta.  

- Putin mi je garantovao da mešanja nije bilo i ja ne vidim razlog zašto bih verovao da to nije tako - govorio je tada lider SAD, što mu je žestoko zamereno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bivši predsednik SAD Donald Tramp i Vladimir Putin sastali su se 2018. u finskoj prestonici 

Kako bi ovog puta Bajden izbegao bilo kakvu neprijatnost s očigledno, ocenjuju brojni analitičari, nadmoćnijim protivnikom, odlučeno je najpre da on sa šefom Kremlja nakon susreta iza zatvorenih vrata ne održi zajedničku konferenciju za novinare.

Takođe, u tim za pripremu samita je, osim Hilove, angažovao i dvojicu bivši američkih ambasadora u Rusiji u vreme administracije Baraka Obame - Majkla Makfola i Džona Tefta. Osim njih, u Ženevu putuje i Rouz Gotemoler, ekspert za gestikulaciju s Univerziteta Stanford, koja je bila zamenik generalnog sekretara NATO tokom Obame, kao i karijerni diplomata i ekspert za Rusiju Erik Grin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rouz Gotemoler, Bajdenova stručnjak za gestikulaciju 

Sve to, uz činjenicu da je Bajden neposredno pred samit promenio ploču o Putinu, nazivajući ga "pravim protivnikom i čovekom blistavog uma", ide u prilog tome da je za SAD nastup predsednika te zemlje od ključne važnosti u ovom trenutku. Podsetimo, on je na početku mandata ruskog lidera nazvao ubicom i time pokrenuo niz antiruskih poteza koji su usledili i doveli do dramatičnog zahlađenja odnosa na relaciji dve zemlje.

Inače, očekuje se da će dvojica predsednika danas razgovarati o svim gorućim pitanjima na relaciji Moskva-Vašington, uključujući nerešena bilateralna pitanja, stratešku stabilnost i regionalne sukobe.

Pored toga, razgovaraće se o pitanjima vezanim za ekonomsku saradnju, klimu, Arktik, borbu protiv pandemije koronavirusa, ali i sajber bezbednost, budući da Amerika neprestano optužuje Rusiju za napade u toj sferi. Interesantno je da je iz Kremlja saopšteno da se ne očekuje da će na samitu biti postignut neki značajniji dogovor. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SvenSrb

16.06.2021 17:34

Oni su ljudi i sigurno će se dogovoriti.