OVAKO IZGLEDA KAPSULA U KOJOJ PRVI TURISTI IDU U SVEMIR 20. JULA! Jedan čovek kartu za putovanje sa Bezosom platio 28 MILIONA DOLARA!

Autor: Republika

Svet

13.06.2021

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki milijarder Džef Bezos sa bratom ide na putovanje u svemir 20. jula ove godine u kapsili koju je napravila njegova kompanija "Blu oridžin", a pridružiće im se zasad nepoznata osoba koja je na aukciji kupila kartu za čak 28 miliona dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki milijarder Džef Bezos organizator prvog putovanja u svemir 

Američki milijarder Džef Bezos, osnivač "Amazona" i vlasnik svemirske organizacije "Blu oridžin" putuje u svemir 20. jula iz Teksasa i to u kapsuli dizajniranoj u njegovoj kompaniji, a sa njim će ići osoba koja je na aukciji ovog vikenda kartu za to putovanje platila vrtoglavih 28 miliona dolara. 

Bezos nije želeo da otkrije o kojoj je osobi reč, ali mediji u SAD već uveliko spekulišu ko bi to mogao da bude i ko se zapravo usudio na putovanje na koje se Bezos upušta s rođenim bratom. 

On je, naime, prošle nedelje na svom Instagramu objavio kako je od detinjstva sanjao da će jednog dana putovati u svemir, a da je sada u mogućnosti da to sebi ispuni sa osobom u koju ima najviše poverenja. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

Inače, prvi turisti u svemiru idu na sopstvenu odgovornost, prenosi Volstrit džornal, navodeći kako će njihovi životi u potpunosti zavisiti od Bezosove kompanije. Naime, letelica Nju Šepard, nije dobila pravo da bude zaštićena regulativama kakve važe, na primer, za NASA, pa samim tim nema ni podršku organizacija iz SAD povezanih sa bezbednopću vazdušnoh saobraćaja. 

- Svi putuju na sopstvenu odgovornost i potpisuju ugovore koji im omogućavaju da tuže Bezosovu kompaniju ukoliko dođe do neke nesreće - navodi Volstrit džornal. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Letelica Nju šepard spremna je za svoj prvi let 

Inače, raketa "Nju Šepard" bi trebalo da bude lansirana 20. jula u Teksasu. Reč je o potpuno automatizovanoj kapsuli koja može da nosi do šest putnika, od kojih će svaki imati svoj veliki prozor.

Njeno prvo lansiranje označiće prekretnicu u nastojanjima američkih kompanija da pokrenu novu eru privatnih komercijalnih letova u svemir. Inače, kompanija "Blu oridžin" postiji od 2000, a dosad je izvela nekoliko uspešnih lansiranja u svemir, ali bez ljudske posade.

Bezosovo bogatstvo je, podsetimo, procenjeno na 193,4 milijarde dolara, čime već neko vreme zauzima najviše pozicije na listama naimućnijih ljudi sveta. Ima 51 godinu.    

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading