(VIDEO) ZAPAD SE TRESE: PUTIN POD LEDOM GRADI VOJNU TVRĐAVU

Autor:

Svet

28.11.2017

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je na ledom okovani Arktik poslala u specijalnu misiju jednu od svojih najmoćnijih podmornica "Belgorod", koja je ujedno i najveće nuklearno plovilo tog tipa na svetu, što je prestravilo Zapad i pokrenulo lavinu tvrdnji da je ruski predsednik Vladimir Putin počeo stvaranje vojne podvodne tvrđave na Severnom polu. Iako je iz Kremlja rečeno da je "Belgorod" deo projekta "Santa leda", koji podrazumeva eksploataciju nafte i prirodnog gasa na još netaknutim delovima Arktika, BBC navodi da se iza toga kriju mnogo ambiciozniji i misteriozniji planovi, a da je njihov cilj potpuno zavladavanje tim delom sveta uprkos činjenici da pravo na njega polažu i druge zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Ruski fond za napredne studije je objavio kako se njihov projekat bazira na stvaranju ugljovodoničnih polja ispod leda i izmeštanje robotskih podmornica koje bi se na njima napajale energijom. Zadatak im je da otkrivaju izvore nafte.

5,5 miliona tona nafte Rusija trenutno eksploatiše iz svog jedinog polja na Arktiku

Međutim, mnogi su ubeđeni da je "Santa leda" samo maska za razvoj vojnog sistema koji može da se razvije ispod leda i kojim bi Rusija postala nedodirljiva na tom delu sveta. Ono što je sigurno jeste da će projekat dodatno napumpati ruske mišiće i praktično onemogućiti UN da i dalje posreduju u sporu oko teritorijalne podele Arktika - navodi BBC i podseća da postoje teorije da Rusija na Severnom polu razvija i sonarni zid poznat kao "Harmoni", koji bi pomogao otkrivanje i praćenje NATO podmornica i praktično ih učinio potpuno nezaštićenim u vodama oko Severnog pola.

BBC: Projekat "Santa leda" samo je maska za razvoj vojnog ili sonarnog sistema za praćenje NATO snaga

Inače, podmornica "Belgorod" je dugačka 182 metra i najveća je nuklearna podmornica dosad napravljena. Prema ruskom planu, ona treba da sprovodi istraživanja ispod leda, da polaže podvodne kablove i služi kao platforma za manje podmornice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Dalji koraci projekta "Santa leda" podrazumevaju i gradnju prvih podvodnih nuklearnih elektrana, a u planu je i autonomni reaktor od 24 megavata s rokom trajanja od 25 godina. 

Osim toga, Ruska Federacija je poslednjih godina ponovo stavila u rad više od 50 odsto vojnih baza koje je ranije kontrolisao SSSR, obezbedila je stalno vojno prisustvo u njima i otvorila vojnu bazu "Arktička detelina", čije mogućnosti su umnogome ostale misterija za Zapad. Urađeno je mnogo i na razvoju specijalnih vozila AUV harpsikord-2R-PM, teškim dve tone i dugačkim šest metara, koja se trenutno testiraju za potrebe projekta "Santa leda".

16 do 26 odsto neotkrivenih rezervi nafte i prirodnog gasa verovatno se krije na Arktiku

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading