NAUČNICI U ŠOKU: DALI SMO LJUDIMA ASTRAZENEKU, PA FAJZER I EVO ŠTA IM SE DOGODILO! Takav fenomen zabeležen je i u Srbiji!

Autor: Republika

Svet

08.06.2021

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački istraživači dali su dve različite vrste vakcine protiv koronavirusa pacijentima koji su kao prvu dozu primili astrazenku, a zatim želeli fajzer, što je dalo zapanjujuće rezultate.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Nemački naučnici sproveli su istraživanje na 250 ljudi kojima su kao prvu dozu vakcine protiv koronavirusa ubrizgali astrazeneku, da bi kasnije iste osobe revakcinisali cepivom američko-nemačke proizvodnje Fajzer/Bajontek, tvrdeći da su rezultati ispitivanja antitela kod te grupe pacijenata otkrili zapanjujuće činjenice. 

Naime, prema tvrdnjama istraživača, kombinacija vakcina je pokazala izuzetnu efikasnost u pogledu stvaranja imuniteta protiv KOVIDA-19.

Nakon studije koja je sprovedena na 250 osoba, koje su prvo primile astrazeneku, a zatim fajzer vakcinu, zabeležena je osetno veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze astrazeneke - stoji u saopštenju Univerziteta Sarske u Sarbrukenu.

Takva kombinacija, kako se ističe, postiže veću efikasnost i od dvostruke doze fajzera jer se pokazalo da se prilikom kombinacije vakcina stvara mnogo veći broj antitela i takozvanih T-ćelija. Zbog toga autori studije, koji su i sami, kako tvrde, bili iznenađeni rezultatom istraživanja, preporučuju vakcinisanje različitim vrstama cepiva.

- Studija bi trebalo da bude produbljena kako bi se došlo do novih saznanja u vezi sa efikansošću kombinacije vakcina i po polu ili starosnoj dobi - složili su se istraživači. 

Podsetimo, Fajzer/Bajontek se ubraja u noviju generaciju takozvanih mRNA vakcina, dok astrazeneka pripada tradicionalnoj grupi vektorskih cepiva. 

Nakon što je nemačka Savezna kancelarija za vakcinaciju početkom aprila preporučila da se mlađi od 60 više ne vakcinišu cepivom astrazeneka, pojavio se problem s osobama koje su već primile prvu dozu te vrste. Njima je na kraju preporučeno da se vakcinišuili fajzerom ili modernom. 

Srbin fenomen - Greškom primio dve različite vakcine 

Slađan Antić Gera iz Vranja, koji je u februaru postao poznat široj srpskoj javnosti nakon što je primio dve različite vakcine protiv koronavirusa, otkrio je posle nekoliko meseci da je imao zdravstvene probleme poput vrtoglavica, malaksalosti, nesvestice i hladnih ruku, ali da se sada oseća odlično i da se polako vraća svom regularnom životu. 

- Prvih desetak dana mi nije bilo dobro, stvarno sam se loše osećao, podilazili su me žmarci, imao sam vrtoglavice, nesvestice, hladne ruke. Onda, interesovanje medija, non stop su zvali, dolazili, snimali, interesovali se, pratili moj život. Sve to polako prolazi i vraćamo se normalnom životu, što je najbitnije. Bilo je šale da ću moći da putujem i na istok, i na zapad, zbog različitih vakcina, ali za sada još ne znam kada ću preko granice - ispričao je Antić za Informer, koji je, inače, muzičar. 

On je, podsetimo, 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, da bi 18. februara primio drugu dozu, ali kineskog proizvođača Sinofarm. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
gege

08.06.2021 12:30

ovi nemaju pojma i koriste nas ko zamorcice