PRODAJU ORGANE BOGATAŠIMA: Evo koliko KOŠTA BUBREG na crnom tržištu!

Autor: Republika

Svet

07.06.2021

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Bugarskoj je nedavno otkrivena šema prodaje organa ukrajinskih migranata bogatim strancima. Ukrajinski portal "Strana.ua“ piše da nije prvi put da su se građani ove zemlje našli u centru skandala sa crnom berzom ljudskih organa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ispostavilo se da je, prema rečima novog ministra zdravlja Bugarske Stojča Kacarova, u bivšoj državnoj bolnici Lozanec u Bugarskoj za dve godine obavljeno petnaestak operacija presađivanja bubrega sa živih donora.

U svim slučajevima donori su bili mladi stanovnici Ukrajine i Moldavije, a primaoci – državljani Izraela, Omana i Japana.

Kako bi legalizovali operaciju, klinika ih je prijavljivala kao rođake.

Primaoci organa plaćali su od 50 hiljada dolara po bubregu, a zvanično je oko polovine sume uplaćivano na račun klinike. Donor je dobijao od pet do 15 hiljada dolara, rekao je bugarski novinar Ivajlo Jolčev.

- Zbog pandemije teško ide sa poslom, mnogi moji prijatelji traže priliku da zarade više i pristaju da prodaju bubreg ili čak deo jetre - izjavila je stanovnica Lavova Oksana Fediv koja poslednjih godina odlazi u nekoliko evropskih zemalja kako bi dodatno zaradila.

Kako kaže, za tako nešto može da se dobije nekoliko hiljada dolara, ali postoji rizik od smrti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tako je pre dve godine u Lavovskoj oblasti dvadesetogodišnjak prodao bubreg kako bi organizovao raskošnu svadbu. Mladić je rekao porodici da odlazi u inostranstvo da radi, doneo je 15 hiljada dolara, oženio se i nekoliko nedelja kasnije – preminuo.

Na njegovom telu je pronađen ožiljak, ali nije razjašnjeno kome i gde je prodao bubreg.

Prema rečima eksperta za trgovinu ljudima i crne berze ljudskih organa Vadima Rezničenka, u toj sferi deluju transnacionalne kriminalne grupe, među kojima su visokokvalifikovani lekari, prenosi Sputnjik.

- Konkretno, više klinika za ilegalno presađivanje organa nalazi se u Turskoj, Kini i Egiptu - rekao je on.

Pre dve godine, glavni lekar bolnice u Šimkentu priveden je u Kazahstanu. Optužen je za nelegalnu transplantaciju organa. Prema istrazi, kriminalna grupa koristila je Ukrajince, Uzbeke i Kirgize kao davaoce, dok su klijenti uglavnom bili izraelski državljani.

Jedan od slučajava registrovan je u Istanbulu kada je uhapšeno više od 10 osoba, među kojima su bili i Ukrajinci, zbog planova da prodaju svoje organe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading