NOVI KORONA-SKANDAL TRESE NEMAČKU! Kreću u proveru centara za testiranje na opaki virus ZBOG PREVARE ŠIROKIH RAZMERA!

Autor: Republika

Svet

07.06.2021

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini nemački mediji otkrili su prevaru koja se sprovodila u privatnim centrima za testiranje na koronavirus, što je podstaklo nadležne službe da pokrenu opsežnu istragu o lažiranju podataka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Centri za masovno testiranje na koronavirus biće pod istragom po nalogu Angele Merkel  

Novi korona-skandal trese Nemačku nakon što su se u medijima pojavili napisi da su pojedini centri za testiranje na koronavirus lažirali podatke o broju zaraženih, zbog čega je pokrenuta opsežna istraga.

Naime, u pojedinim medijima (WDR, NDR i novine Süddeutsche Zeitung) u Nemačkoj pojavila se informacija da su privatni centri otvarani po barovima, kafićima i drugim lokacijama, gde su Nemci mogli da se testiraju na prisustvo korone u bilo kom trenutku, prijavili mnogo veći broj infekcija virusom nego što su zaista na dnevnom nivou imali pacijenata. 

- Čelnici centara, koji su se proteklih nedelja otvorili kao deo brzošireće mreže, biće podvrgnuti strožim kontrolama, a cene koje naplaćuju biće smanjene - rečeno je kratko iz vlade kancelarke Angele Merkel, dok je javni tužilac iz grada Bohuma na zapadu zemlje otkrio kako su dva muškarca već uhapšena zbog prevare.  

- Čelnici centara za testiranje moći će da naplaćuju osam evra za uzimanje brisa, a ne kao dosad 15, odnosno 12 evra koliko naplaćuju medicinske i druge ustanove - naveli su nemački mediji i istakli kako će država i lokalne vlasti proveravati na licu mesta kako bi se uverili da se privatna testna mesta drže standarda i da su pouzdana.

Osim toga, svi pružatelji usluga testiranja moraće da se priključe na aplikaciju koja beleži broj zaraženih, kako bi se rezultati testiranja i tamo mogli da se prikažu.

Podsetimo, od početka pandemije koronavirusa Nemačka je nekoliko puta bila u žiži zbog različitih skandala, a jedan od najvećih je "eksplodirao" kada je otkriveno da su pojedini visoki funkcioneri sklapali unosne ugovore za nabavku epidemiološke opreme, nameštali tendere i tako zgrnuli na desetine hiljada evra u sopstvene džepove.    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading