(FOTO) PENTAGON PUKAO - NEMAJU PARA ZA TOP KOJI JE MOGAO DIREKTNO DA GAĐA MOSKVU! Propao megalomanski projekat!

Autor: Republika

Svet

06.06.2021

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal "Drajv" objavio je da je dugonajavljivani projekat američkog Pentagona ra razvoj super-topa s dometom većim od 1.800 kilometara, propao jer nisu pronađena finansijska sredstva za njegovo privođenje kraju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Američko ministarstvo odbrane, Pentagon, nije pronašlo novac za podršku dugonajavljivanom, megalomanskom projektu za proizvodnju dalekometnog "super-topa", Strategic Long Range Cannon (SLRC), predstavljenom kao oružje koje može direktno da pogađa rusku prestonicu, Moskvu. 

To je objavio portal "Drajv", a prenosi Sputnjik, podsećajujući da je po tvrdnjama američkih medija, oružje trebalo da ima takve karakteristike da iz Severnog mora udari direktno na glavni grad Ruske Federacije jer se očekivalo da mu maksimalni domet premaši i 1.800 kilometara.  

Prema pisanju stručnjaka američkog portala, to artiljerijsko oružje bilo je jedan od najneobičnijih i najambicioznijih projekata američkih specijalista tokom poslednjih godina.

- Ipak, komanda Oružanih snaga SAD smatrala je da projekat nije dovoljno perspektivan i rešila je bukvalno da ga sahrani - ističe se na portalu "Drajv" i dodaje da u odbrambenom budžetu za 2022. ne postoji stavka za troškove za dalji rad na stvaranju "super-topa".

- Inženjeri će dovesti do kraja naučno-istraživačke i razvojno-kontruktorske radove na projektu, ali će svi dalji radovi biti obustavljeni - objasnili su autori članka.

 

 

​Šira javnost je, kako kažu, prvi put saznala za top 2018. godine, a njih je, prema planovima, trebalo da nose ratni brodovi klase "Montana".

- Jedna "Montana" u Indijskom okeanu mogla bi da gađa veći deo Pakistana, Avganistana, Irana, Jemena i Somalije - navedeno je u časopisu "Popjular mehaniks" i istaknuto da bi iz zapadnog dela Pacifika, "Montana", koja bi se nalazila iza Japana, mogla da vatrom pokrije čitavu Severnu Koreju, pa čak i Peking i Šangaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading