(VIDEO) OTVORILA SE VRATA PAKLA NA ZEMLJI: Vrelina guta sve pred sobom, 100.000 ljudi nema GDE!

Autor: Republika

Svet

28.11.2017

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vulkan na indonežanskom turističkom ostrvu Bali na planini Agung i dalje izbacuje pepeo visoko u vazduh, i do tri ili četiri kilometara iznad kratera, zbog čega je avionski saobraćaj zatvoren već drugi dan za redom. U sela se već spustila hladna lava, a vlasti najavljuju evakuaciju 100.000 ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Desetine hiljada prestravljenih stanovnika pobeglo je iz kuća u okolini planine Agung gde su vlasti odredile maksimalni novo uzbune i upozorile da bi moglo doći do velike erupcije u svakom trenutku. Do sada je raseljeno oko 40.000 ljudi, ali će najverovatnije morati da se raseli još 100.000 u radijusu od deset kilometara oko samog vulkana.

- Vulkan još izbacuje vulkanski pepeo. On je gust i diže se jako visoko u vazduh, do tri ili četiri kilometara iznad kratera. Aktivnost planine Agung i dalje je vrlo intenzivna. Još uvek smo na najvišem nivou uzbune - rekao je Gede Suantika, član indonezijske agencije za vulkanologiju.

Hladna lava, poznata kao lahar, već se spustila u reke u okolna sela. Lahar je oblik blatnog ili urušenog toka sastavljen od mulja, stena i vode.

Centar za upozorenje na vulkanski pepeo u Darvinu u Australiji navodi da pokazuje da su "avio koridori puni vulkanskog pepela, što je opasno za avione". Do sada je zbog gustog dima otkazano je više od 400 letova u prethodna dva dana,a 60.000 turista ostalo je zarobljeno na ostrvu. Očekuje se da prekid avio saobraćaja potraje bar do srede ujutru, pišu strani mediji, a prenosi blic.rs.

Poslednja erupcija ovog vuljana dogodila se 1963. godine kada je stradalo više od 1.000 ljudi. "Gardijan" prenosi reči profesor Dejvid Roteri koji upozorava da erupcija nalik onoj iz šezdesetih godina danas odnela daleko više života, jer je porasla populacije u područjima oko vulkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading