PUTINOVO UPOZORENJE PRESTRAVILO AMERIKANCE: RASPAŠĆETE SE KAO SSSR! Ruski predsednik predvideo KRAJ SAD, pa poslao još moćniju poruku!

Autor: Republika

Svet

05.06.2021

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je na forumu u Sankt Petersburgu moćnu poruku SAD, poručivši i da ta zemlja mora da bude svesna da je Rusija postojala, da postoji i da će postojati zauvek.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je moćnu poruku Sjedinjenim Američkim Državama da im preti scenario kakav se odigrao sa nekada moćnom imperijom Sovjetskim Savezom (SSSR), te poručio svim neprijateljima svoje zemlje da je Ruska Federacija postojala i da će zauvek postojati "zbog čega svi sa tim moraju da se pomire". 

Šef Kremlja je povodom rusko-američkih odnosa govorio na sastanku sa šefovima međunarodnih informativnih agencija u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i to samo malo više od 10 dana pred istorijski susret s kolegom iz SAD Džoom Bajdenom u Ženevi. 

Kako je naglasio, za loše relacije na nivou Moskva-Vašington nije kriva ruska strana, već američka koja se prema svima postavlja iz ugla imperije. 

- Nismo mi doveli rusko-američke odnose u stanje u kome se danas nalaze. Nismo mi to učinili. Nismo prvi preduzeli nijedan korak u onome što je nanelo štetu rusko-američkim odnosima... A tih koraka je previše - počeo je Putin svoje izlaganje, a zatim nastavio: "Kao bivši građanin Sovjetskog Saveza mogu da kažem da je problem imperije u tome što joj se čini da je tako moćna da sebi može da dozvoli male greške. Takve države neke potkupljuju, neke zastrašuju, s nekima se dogovore, nekima zaprete vojnim brodovima i smatraju da tako rešavaju probleme. Ali broj problema raste i onda dolazi trenutak kada se s njima ne može izboriti. I SAD sigurnim, čvrstim korakom idu direktno putem Sovjetskog Saveza“.

Ruski predsednik je zatim naglasio da je Rusija postojala, da postoji i da će postojati kao i Sjedinjene Američke Države, i da se s tim treba pomiriti.

Jesmo li mi uvodili sankcije protiv SAD? Sjedinjene Američke Države su te koje su uvodile sankcije protiv nas i nastavljaju da ih uvode u svakoj prilici i bez ikakvog razloga. Samo zato što mi postojimo. Ali s tim će morati da se pomire. Rusija je postojala, postoji i postojaće. Kao što postoje i postojaće SAD koje igraju važnu ulogu u svetu. Voleo bih kad bi oni igrali stabilizujuću ulogu - poručio je on i dodao da računa na to da će sastanak sa Bajdenom 16. juna u Ženevi biti konstruktivan.

Inače, Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu završava se danas, 5. juna, a počeo je 2. juna. 

Namerno odugovlače s registracijom vakcina 

Vladimir Putin se tokom samita u Sankt Petersburgu dotakao i optužbi Zapada da Rusija navodno koristi vakcine protiv virusa korona kao geopolitičko oružje, naglasivši da su to besmislice.

- Što se tiče vakcine i njene upotrebe kao neke vrste geopolitičkog oružja, kao prvo ne smatram da Zapad optužuje za to Rusiju. To je potpuna besmislica. To je prosto glupost, drugačije ne mogu da kažem. Takve lažne optužbe se formulišu zbog borbe sa konkurencijom. Kašnjenja sa registracijom ruske vakcine u Evropi povezana su sa komercijalnim interesima onih koji to čine - rekao je ruski predsednik i istakao da se tako dobija na vremenu kako bi konkurenti ruskih kompanija uspeli da zauzmu evropsko tržište, jer se sklapaju dugoročni ugovori o isporuci vakcina.

- Kada Evropska agencija za lekove (EMA) izda dozvolu za upotrebu ruske vakcine u Evropi ispostaviće se da je tržište zauzeto, da su sklopljeni dugoročni ugovori, da je za naše kompanije prošao voz - pojasnio je Putin i podsetio da je vakcina Sputnjik V dosad registrovana u 66 zemalja.  

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading