(VIDEO) CEO SVET U STRAHU! Preti ekološka katastrofa: Tone BROD pun HEMIKALIJA!

Autor: Republika

Svet

03.06.2021

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz obalu Šri Lanke tone tanker pun hemikalija, a svet strahuje da bi se ta nesreća mogla pretvoriti u ekološku katastrofu.

RepublikaFoto: printskrin
Brod koji tone

Tanker X-Press Pearl, registriran u Singapuru, goreo je gotovo dve nedelje pre nego što je požar ugašen ove sedmice. Ako brod potone, u more bi se mogle izliti stotine tona goriva i uništiti tamošnji morski život,  prenosi BBC.

Mornarice Šri Lanke i Indije proteklih dana zajednički su radili na gašenju vatre, a sada na sprečavanju lomljenja i potonuća broda, takođe, operaciju im otežavaju nemirno more i monsunski vetrovi, prenosi Hina.

 

 

Portparol mornarice Šri Lanke Indika Silva za BBC je rekao kako “spasioci pokušavaju povući brod prema dubokom moru pre nego što potone kako bi se minimiziralo onečišćenje mora”.

Ekološkinja Ajantha Perera upozorila je da mogućnost tonuća predstavlja najgori scenario za okolinu.

Sa svim opasnim teretom, dušičnom kiselinom i drugim spojevima, kao i gorivom broda, potonuće će dovesti do uništenja celog morskog dna – dodala je.

Obalno područje uz grad Negombo već je zagađeno naftom i drugim zagađenjem. Ministarstvo ribarstva Šri Lanke objavilo je da su na snagu stupile vanredne mere kako bi se zaštitila laguna Negomba i okolna područja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading