VEROVALI ILI NE - KINA ZABRINUTA JER JOJ PADA NATALITET! Drastično menja politiku, parovima dozvoljeno I TREĆE DETE

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina ukida politiku samo dva deteta koja je u toj zemlji bila na snazi, a do toga je došlo zbog zabrinutosti za pad nataliteta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

BBC javlja da Kina od sada dopušta parovima da imaju do troje dece. Radi se o velikoj promeni politike izazvanoj padom nataliteta u toj zemlji.

Prema državnoj agenciji Xinhua, ta odluka objavljena je na današnjem sastanku politbiroa, a do nje je došlo nakon što je popis stanovništva koji se radi na deset godina  pokazao da je stanovništvo Kine raslo najsporijim tempom u poslednjih nekoliko decenija. To je uticalo na Peking da promeni mere i dopusti porodicama da imaju troje dece.

Kinesko stanovništvo u perodu od 2010. do 2020. raslo je najmanjom brzinom od uvođenja politike jednog deteta krajem sedamdesetih, stvorivši pritisak na vlasti da podstaknu natalitet kako bi se izbegao demografski problem.

Broj stanovnika Kine povećao se za 5,38 posto, na 1,41 milijardu, pokazuju podaci popisa kineskog stanovništva objavljenog u utorak. Kina stanovnike popisuje jednom u deset godina, poslednji put 2020. godine. 

Pre deset godina najmnogoljudnija svetska zemlja imala je 1,34 milijarde stanovnika. 

Nakon objave tih podataka, ova je odluka o popuštanju politike dva deteta bila očekivana.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading