BRUTALNA LIKVIDACIJA U JUŽNOJ AFRICI: Ubijen menadžer Rio Tinta, napadači ispalili više od 20 metaka!

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko Svart, generalni direktor operativnih službi kompanije Rio Tinto izrešetan je na putu do posla u ponedeljak ujutru. Lokalna policija potvrdila je da se atentat dogodio u južnoafričkoj provinciji Kva Zulu-Natal.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Više od 20 metaka visokog kalibra ispaljeno je u Svartovo vozilo dok se vozio pored ugla Dune Road i Kolstertkringa u Merense-u nešto pre 7 sati po lokalnom vremenu, piše Zululand Observer.

U izjavi, RBM je rekao da okolnosti oko pucnjave u ovoj fazi nisu poznate, a incident istražuje Južnoafrička policijska služba. Rudnik mineralnog peska u zalivu Ričards Bej – u kojem Rio ima 74% udela – tokom godina doživeo je nekoliko nasilnih incidenata.

Operacije su dva puta zaustavljane u 2018. godini zbog nasilnih protesta izvođača, a 2019. godine RBM je bio prinuđen da ponovo obustavi aktivnosti nakon pucnjave na jednog od svojih zaposlenih. Uprkos tome što je Rio odobrio razvoj kompanije Zulti Kout za 463 miliona dolara za produženje veka eksploatacije, projekat je zadržan dok se ne reše bezbednosna pitanja.

 

U aprilu su zvaničnici RBM-a rekli da pregovaraju sa vlastima u zemlji da „trajno obrade nasilne proteste oko njenih operacija pre nego što nastave sa radom na projektu Zulti South“.

 

Poslednji incident baca dalje sumnje u normalan nastavak aktivnosti u zalivu Ričards. Nedavno je Nacionalna unija radnika rudnika u KZN izrazila zabrinutost zbog stanja rudarskog sektora u provinciji, navodeći izazove uključujući visoku nezaposlenost, beskrajne blokade puteva u rudarskim kompanijama i dvosmislene socijalne i planove rada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading