RUSI POČELI DA VAKCINIŠU ŽIVOTINJE PROTIV KORONE! Evo zašto je to od krucijalne važnosti i koja vrsta je posebno ugrožena

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nekoliko regija širom Ruske Federacije počela je upotreba vakcine Kovivak-Kov, prvog cepiva na svetu koje je registrovano za upotrebu na najrazličitijim životinjskim vrstama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Počela vakcinacija životinja po veterinaskim ambulantama širom zemlje

Ruska Federacija je saopštila da je započela vakcinaciju životinja protiv koronavirusa svojim Kovivak-Kovom, prvim takvim cepivom registrovanim u svetu, za koje su interesovanje pokazali i Argentina, Južna Koreja i Japan.

Vakcinacija je započela u veterinarskim ambulantama u nekoliko ruskih regija, a stručnjaci su istakli da je to veoma važno iako nema dokaza da se koronavirus prenosi sa životinja na ljude budući da je infekcija zabeleža kod mnogih vrsta, pa nije isključeno da je transmisija moguća kao sa čoveka na čoveka. 

- Klinike beleeže porast zahteva za vakcinacijom - od uzgajivača, vlasnika kućnih ljubimaca koji često putuju, ali i građana čije životinje slobodno šetaju - rekla je Julija Melano, savetnica ruske veterinarske nadzorne kancelarije Roselkoznadzor i istakla kako se očekuje da imunitet kod životinja nakon vakcinacije Karnivak-Kovom traje šest meseci.

Još jednu vakcinu protiv koronavirusa razvija i američka veterinarska farmaceutska kompanija Zoetis.

Inače, KOVID-19 je ozbiljan problem za nerce - sisare koji se uzgajaju zbog krzna. Više zemalja je izvestilo da je imalo ozbiljnih problema sa pomorom te vrste nakon infekcije koronavirusom. Najveći pomor se dogodio u Danskoj koja je eutanazirala na milione životinja i potpuno zatvorila tu industriju do 2022.  

Postoje i neki dokazi da su upravo nerci virus preneli nazad na ljude u mutiranom obliku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading