FEJSBUK DONEO ODLUKU: Više neće cenzurisati tvrdnje o POREKLU KORONAVIRUSA

Autor:

Razonoda

27.05.2021

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su proveli mesece bespoštedne borbe uklanjajući bilo kakve tvrdnje da se koronavirus možda nije prirodno razvio, Fejsbuk je saopštio da nadalje to više neće činiti.

RepublikaFoto: pixabay.com

- U moru tekućih istraga o poreklu virusa, i uz konsultaciju sa stručnjacima za javno zdravlje, više nećemo uklanjati tvrdnju da je korona veštački stvorena - rekao je portparol Fejsbuka za Politiko.

- Nastavljamo da radimo sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo išli u korak sa evolutivnom prirodom pandemije, i da redovno ažuriramo našu politiku kada se javljaju nove činjenice i trendovi - dodali su iz kompanije.

Još u februaru, nakon konsultacija sa vodećim zdravstvenim organizacijama, uključujući i SZO, Fejsbuk je izeno stav da zabranjuje brojne "razotkrivene" i "lažne" tvrdnje, uključujući i da je "virus veštački proizveden", prenosi RT.

 

 

Čini se da je Fejsbuk (koji takođe poseduje i Instagram) jedini promenio svoj stav. Tviter i Guglov Jutub nisu odgovorili na Politikov zahtev za komentar po ovom pitanju.

Ova promena stava dolazi nakon što je Bela kuća objavila rok od 90 dana da američka obaveštajna zajednica da "konačnu" procenu odakle potiče koronavirus, a predsednik SAD Džo Bajden tvrdi da je istina rastrgnuta između "ljudskog kontakta sa zaraženim životinja" i "laboratorijske nesreće".

Međutim, do pre par nedelja sam nagoveštaj stava o "labaratorijskoj nesreći" bila je osnova za cenzuru na društvenim mrežama.

ZeroHedge, novinski blog koji je poznat po cenzuri zbog stavova o veštačkom poreklu virusa, reagovao je na Fejsbukovu promenu stava mimom koji se koristi za izražavanje nervoze.

 

 

Ranije je snažno primenjena teorija o poreklu virusa bila u tome da je on prirodno evoluirao u životinjama i da se na neki način preneo i na ljude. Bilo kakvo pominjanje Instituta za virusologiju Vuhan koji je istraživao porodicu koronavirusa slepih miševa bilo je zabranjeno.

Američki korporativni i društveni mediji proteklu godinu proveli su insistirajući da teorija da je virus možda pobegao labaratorije, čak i slučajno, kako su tvrdili Tramp i njegov državni sekretar Majk Pompeo - teorija zavere.

Istraga Stejt departmenta o poreklu virusa, koja je započeta pod Trampom, nastavio je Bajden u martu, objavio je CNN ove nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading