PUTIN I BAJDEN REŠAVAJU PITANJE KOSOVA 16. JUNA? Analitičari složni: Na istorijskom samitu BiH I SRBIJA moguće teme!

Autor: Republika

Svet

26.05.2021

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitav svet s nestrpljenjem iščekuje susret dvojice moćnika koji je zakazan za 16. jun u švajcarskom gradu Ženevi, a već uveliko se govori o glavnim temama koje će njih dvoje rešavati tog dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Vladimir Putin 

Ruski i američki predsednik, Vladimir Putin i Džo Bajden, sastaju se prvi put otkad je čuveni demokrata došao na čelo SAD u januaru ove godine, a kao mesto susreta dvojice najmoćnijih ljudi na planeti, izabran je švajcarski grad Ženeva. 

Od trenutka kada su datum i mesto susreta potvrđeni s obe strane, analitičari pokušavaju da utvrde koje su to teme koje će zaokupiti pažnju dvojice lidera, složivši se u oceni da bi to veoma lako mogla da bude i Srbija, odnosno pitanje Kosova, budući da je odavno poznato da je Putin za tu tematiku i više nego zainteresovan, dok je u poslednje vreme i Bajden nekoliko puta pokazao inicijativu da se status južne srpske pokrajine konačno reši. 

Zasad nema najava da bi i Balkan mogao da se nađe na meniju razgovora, ali nije nemoguće jer su SAD odlučile da i tu budu prisutnije. Mogli bi, barem usput, da spomenu BiH i Kosovo jer su SAD i EU rešene da se BiH otvori put prema NATO i da se konačno reši i pitanje Kosova - navodi Jutarnji list uz ogradu da postoji ogroman broj zajedničkih tema koje zaokupljuju pažnju i Rusije i SAD, pa nije sigurno da će Balkan doći na red. 

Inače, zna se da će dvojica moćnika sigurno razgovarati o posledicama pandemije koronavirusa, ali sastanak u Ženevi neće biti nimalo lagan jer se napetosti u odnosima samo množe. Naime, tek što su se primirile strasti u vezi sa američkim optužbama da Rusija gomila trupe uz ukrajinsku granicu, Moskva je optužena i za podržavanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u poslednjoj akciji hapšenja opozicionara Romana Protaševiča. Čak je i moskovski Komersant pisao da je Minsk "uvalio Rusiju u nelagodnu situaciju".  

Osim toga, očekuje se da će Bajden, koji je podržao antirežimske proteste u Belorusiji, zatražiti Putinov komentar na tu temu, što će, kako se spekuliše, ruski predsednik najverovatnije pokušati da izbegne. Navodno neće biti raspoložen ni da komentariše slučaj Alekseja Navaljnog.

Na tapetu će se svakako, ocenjuju analitičari, naći i Ukrajina kojoj je Bajden obećao da će biti garant njene državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Uz to, verovatno će se dotaći i Bliskog istoka i stanja u Siriji, palestinskoj oblasti i Libiji, ali i sudbini megaprojekta gasovoda Severni tok 2 kom se Bajden protivio. Najnoviji obrt se, međutim, dogodio danas kada je šef SAD saopštio da ipak neće uvoditi sankcije kompanijama i pojedincima umešanim u megalomanski ruski projekat "kako Amerika ne bi kvarila odnose sa Nemačkom".   

Republikanski senator Ted Cruz je ironično napomenuo kako je to velikodušni "poklon od milijardu dolara za Putina", upitavši se na svom Tviteru "da li će ruski predsjednik zbog toga u Ženevu doći s tortom".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nesa151

27.05.2021 09:44

"CUVENI DEMOKRATA"!Po cemu cuven i po cemu demokrata nE LUPETAJTE I SRBI GA PAMTE IZ"MILOSRDNOG ANDJELA" a vi urednici i ostala bagra zaboravljate ko je bio u ono vreme bajden?