(VIDEO) OČAJNI RODITELJI UHAPŠENIH LUKAŠENKOVIH NEPRIJATELJA MOLE PUTINA ZA POMOĆ! Pojavio se snimak i Romanove devojke: PRIZNALA JE SVE!

Autor: Republika

Svet

26.05.2021

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji Sofije Sapege, ruske državljanke koja je u nedelju uhapšena zajedno sa beloruskim opozicionarom Romanom Protaševičem, zbog optužbi da je radio protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, pozvali su u pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina.

RepublikaFoto: tanjug/AP, Youtube
Vladimir Putin pozvan da se umeša nakon hapšenja beloruskih opozicionara Sofije Sapege i Protaševiča 

Ruskinja Sofija Sapega, devojka Romana Protaševiča (26), beloruskog opozicionara, novinara i žestokog kritičara lidera svoje zemlje Aleksandra Lukašenka, koja je zajedno s momkom uhapšena u nedeljnoj akciji kada je mig-29 pod zastavom Belorusije presreo putnički avion na letu iz Atine za Viljnus (Litvanija) kako bi njih dvoje bili uhapšeni, pojavila se na snimku priznavši da stoji iza pokušaja rušenja predsednika i režima. 

Njen video-zapis se, podsetimo, pojavio samo dan nakon što je emitovan snimak Protaševiča u kom on takođe priznaje svoju ulogu u organizaciji demonstracija u Minsku prošle godine, a za koji su njegovi roditelji Dmitrij i Natalija tvrdili da je montiran i da je njihov sin prisiljen da kaže šta je od njega zahtevano. 

- Bila sam urednica kanala "Crna knjiga Belorusije" na aplikaciji Telegram na kom su objavljivani lični podaci policaja odgovornih za izvrešenje brutalnih naredbi beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka - priznala je Sofija, govoreći o kanalu čije se aktivnosti smatraju zločinom u Belorusiji.    

Njena majka, Ana Dudič, kazala je u intervjuu za Rojters kako je njena ćerka nevina i kako se samo našla u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

- Plašim se da su je mučili kako bi priznala da je počinila zločin. Gledam ovaj video po deseti put i ne razumem o čemu govori... Ne razumem uopšte šta se događa. Šta je to Crna knjiga, Sofija? Ili sam zbunjena ili samo sanjam. Ili je ovo namještaljka? - postavljala je niz pitanja Dudičeva koja je zatim poslala apel ruskom predsedniku Putinu da pomogne u oslobađanju njene ćerke.

Ranije se po tom pitanju oglasila i Romanova majka Natalija, koja je očajno ponavljala kako će njenog sina ubiti u Belorusiji. 

- Molim vas, pomozite mi - ponavljala je ona u kameru snimatelja Rojtersa. 

Dan ranije je medijima otkrila kako Roman ima srčanih problema, zbog čega nije služio vojsku, te da čak jednom prilikom umalo nije doživeo infarkt. 

- Ako mu nešto budu uradili, preti mu srčani udar - rekla je Natalija.   

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Očajna majka Romana Protaševiča, Natalija Protačevič 

U međuvremenu se po pitanju slučaja Sofije Sapege oglasilo rusko ministarstvo spoljnih poslova koje je saopštilo kako bi 23-godišnja studentkinja s prebivalištem u Viljnusu u Litvaniji mogla suočiti s kriminalnim optužbama po nekoliko tačaka optužnice jer je beloruski zakon u toj sferi veoma strog. Takođe, ona će najverovatnije provesti čak dva meseca u pritvoru pre nego što joj suđenje uopšte i počne, ali se i pored toga, kako otkriva ruska ambasada u Belorusiji, ona oseća dobro i ne žali se na tretman. 

Predstavnici beloruske opozicije, međutim, tvrde drugačije.  

- Sapega je na videu bila očigledno primorana da sve to kaže. Bila je vidno nervozna - napisala je na Tviteru Svetlana Tihanovska, beloruska opozicionarka koja sad živi u egzilu u Litvaniji. 

Njen savetnik Franak Viacorka je takođe kazao kako je Sapegino priznanje iznuđeno.

- Kriva je jer je Romanova prijateljica. Prislili su je da prizna "zločine" koje nije počinila - napisao je on na Tviteru.

Podsetimo, Lukašenko je u nedelju naredio da avion "Rajanera", u kom se nalazio opozicioni aktivista Protaševič sa devojkom Sofijom, sleti u Minsk zbog navodne dojave o bombi, koja se ispostavila lažnom. Ta akcija hapšenja je izazvala žestoke reakcije iz EU, SAD i NATO, odakle su Belorusiji najavljene sankcije "kakve svet nije video". 

 

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Slobodan

26.05.2021 13:10

jedno je biti politicki protivnik a drugo je biti placenik i reziser "majdana" takve bi trebalo osudjivati na drakonske zatvorske kazne uz gubitak drzavljanstva

Odgovori 11 0
slobodan

26.05.2021 23:44

GOSPODINE LUKASENKO NA REDU JE GOSPODJA TIHANOVSKA