ŽENE, NE UBIJAJTE NEROĐENU DECU, CRKVA ĆE IH UZETI! Patrijarh Kiril se obratio Ruskinjama, pa upozorio: SVE NAS JE MANJE!

Autor: Republika

Svet

24.05.2021

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril izneo je plan kako bi se zaustavila loša demografska slika u Ruskoj Federaciji, što je mnoge podstaklo da pomisle da je to korak ka zabrani abortusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril  

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril obratio se ženama širom svoje zemlje pozvavši ih da ne idu na abortuse ukoliko nisu u mogućnosti da same brinu o deci, već da ih nakon porođaju daju Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC) na vaspitanje.

- Ako ne možete da podižete dete, ne ubijajte dete, rodite ga i predajte ga Crkvi i mi ćemo uraditi sve da ga vaspitamo i stavimo na noge - istakao je patrijarh, a prenosi Sputnjik. 

On je objasnio da Crkva nikad neće sprečavati majku da posećuje dete, već naprotiv - uradiće sve da ojača porodicu, makar i nepotpunu, ali koja ima vrednost i pred Bogom i pred celom otadžbinom.

Takav predlog patrijarha izazvao je oprečne reakcije, ali neki eksperti smatraju da je u pitanju dobra inicijativa za rešavanje demografskih problema u Rusiji, s obzirom na to da je demografija među prioritetima ruske državne politike. Istina, broj abortusa u ovoj zemlji je u opadanju, ali RPC želi da ih svede na minimum.

Ruski eksperti ocenjuju da RPC ima sve resurse za realizaciju ideje, ali ukazuju i na potrebu stvaranja zakonodavnih normi koje će omogućiti majkama da legalno daju svoju decu Crkvi, jer bez pravne i sudske pomoći države Crkva ne može samoinicijativno da "usvaja" decu. Pored toga, smatra se da će o toj deci Crkva privremeno brinuti, sve dok se ne stvore uslovi da ih vrate njihovim porodicama ili dok ih ne smeste u nove porodice.

Takođe, ističe se i da je za novorođenčad potrebna profesionalna nega, te da u crkvenim domovima treba uposliti vaspitače i patronažne sestre.

Inače, prema svim demografskim podacima, u Rusiji se smanjuje broj stanovnika, pa je tako u poslednjih dvadesetak godina samo tokom nekoliko zabeležena veća stopa nataliteta od mortaliteta.

Država je poslednjih desetak godina učinila mnogo na poboljšanju životnih uslova za porodice sa decom: uveden je takozvani materinski kapital za treće dete, koji je mogao da posluži za kupovinu stana u unutrašnjosti ili bar kao ulog za hipoteku u većim gradovima, a najnoviji Putinov predlog je da se ta pomoć proširi na trudnice, na samohrane majke i očeve, ali i na svu decu, da se prati njihov razvoj i u raznim situacijama, kao što je, na primer polazak u školu, dobijaju jednokratna pomoć

Poseban segment ovog programa je i usvajanje napuštene dece. Jedno vreme bila je praksa da stranci usvajaju rusku decu. Tako je i Gerhard Šreder, dok je bio nemački kancelar, usvojio dvoje dece iz Rusije.

Iako je jedna od reakcija na predlog ruskog patrijarha bila i strepnja da će biti zabranjen abortus, verovatnoća da se to dogodi je veoma mala. Sovjetski Savez je bio prva zemlja koja je odobrila abortus još davne 1920. Nakon pet godina ga je zabranila, ali su efekti bili porazni - mnoge žene su rešavale problem sa nadrilekarima i vračarama što je najčešće dovodilo do smrtnog ishoda, pa je zabrana povučena. To se ponovilo nekoliko puta, ali je od 1955. abortus dozvoljen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Airzy

25.05.2021 07:48

Abortus je ubistvo i tu nema opravdanja. Da li neko nema novca, da li nije spreman da bude roditelj, to ne drugo. Ali ubijanje deteta ne resava nista. Ko misli da nije dete, neka konsltuje udzbenike i nauku. Toliko.