UMESTO PRAVOG IMPLANTA UGRADILI IM INDUSTRIJSKI SILIKON! Ženama "otrov" curio u telo, strahuje se da je 400.000 njih širom sveta prevareno!

Autor: Republika

Svet

21.05.2021

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska kompanija PIP je u periodu između 2001. i 2010. proizvodila grudne implante napunjene industrijskim silikonom zabranjenim za ljudsku upotrebu, koji su ugrađeni ženama širom sveta, pa je 25.000 njih sada dobilo odštetu nakon tužbe zbog niza zdravstvenih komplikacija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Francuski sud presudio je da više od 2.500 žena sa veštačkim grudnim implantima treba da dobije odštetu nakon što je utvrđeno da su im lekari u grudi stavljali umetke napunjene industrijskim silikonom, a ne onim dozvoljenim za ljudsku upotrebu, što je nesrećnim ženama izazvalo brojne zdravstvene komplikacije.     

To je važna presuda s obzirom na to da se procenjuje da je oko čak 400.000 žena širom sveta dobilo zabranjene implante, a još oko 20.000 njih je tužilo francuskog proizvođača.  

- Ushićena sam, ali i iscrpljena - komentarisala je Džen Spajvi, jedna od žena koje su se odlučile na tužbu budući da joj je "lažni" implant ugrađen nakon mastektomije zbog raka dojke.

Posle operacije ona je najpre dobila bolove u zglobovima, a zatim osetila malaksalost i bezrazložni umor. Nakon što su joj uklonili implante, bilo je jasno da joj je u telo curio silikon.

- I posle 20 godina oni još utiču na moj život i zdravlje, čak i danas - istakla je Džen, dok je druga žena, Nikola Mejson dodala kako je u pitanju neverovatna pobeda.

- Dugo smo čekale na ovo - poručila je ona. 

Nikola je za pucanje silikona prvi put saznala dok je bila trudna, kada je primetila veliku kvržicu ispod pazuha.

- Bilo je to prilično traumatično. Na kraju su implanti uklonjeni, ali mi je deo silikona ostao pod pazuhom i s vremena na vreme izaziva bolne upale. Mislim da niko ne zna dugoročne učinke - ispričala je Nikola svoju priču.  

Britanka Alifi Džons jedna je od 540 žena iz njene zemlje koje su "dobile" "lažne" silikone, koja je svoje uklonila prošlog meseca. Godinama je patila od boli i iscrpljenosti, a za BBC je rekla kako joj je najgora stvar u vezi s tim što se pitala zašto se neprestano osećala tako loše - nije znala o čemu se radi, nije mogla da vežba, nije imala snage.

- Osećala sam se kao da patim od misteriozne bolesti, kao da mi je život ukraden. Kad sam otišla na operaciju, hirurg je bio šokiran - jedan od implanata se u meni razmrvio na više delova, izlažući moje telo silikonskom gelu otrovnom za ljudsku upotrebu - ispričala je ona. 

Nekvalitetne silikonske grudne implatnte proizvela je između 2001. i 2010. francuska kompanija Poly Implant Prothèse ili PIP. Kompanija je ugašena 2010, a njen pokretač je osuđen na zatvorsku kaznu kad se ispostavilo da su implanti napunjeni industrijskim silikonom koji nije bio odobren za ljudsku upotrebu. Oko 400.000 žena širom sveta dobilo je takve implante, a najviše u Latinskoj Americi. Procenuje se da je samo u Kolumbiji 60.000 žrtava, dok se računa da je Britaniji 47.000 žena dobilo nekvalitetne i potencijalno opasne implante.

Slučaj poznat pod nazivom TUV1 prvi put je pokrenut prije deset godina protiv TUV Rheinland koji je izdao evropske bezbednosne sertifikate za PIP implante. Kompanija se branila da ni u jednom trenutku nije bila svesna da francuski implanti proizvedeni u PIP nisu u skladu s propisima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading