ZNAM KO MI I ZAŠTO RADI O GLAVI! Kurc otkrio neviđene detalje iz istrage: Ispitivali su me četiri sata, ŽELE DA NESTANEM!

Autor: Republika

Svet

16.05.2021

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc otkrio je kroz koliko težak period prolazi nakon što je optužen da je lažirao iskaz o aferi "Ibica" iz 2019, kada je prvi put pala njegova vlada, a sada je odbio da odgovori na pitanje da li će možda biti novih izbora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Austrijski kancelar Sebastrijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je prethodne nedelje otkrio da se protiv njega vodi istraga zbog navodnih lažnih iskaza u vezi sa aferom "Ibica" iz 2019, sada se oglasio tvrdeći da zna ko mu i zašto radi o glavi. 

- Tužilaštvo vodi istragu jer je opozicija podnela prijavu. Znam kako funkcioniše ta igra. Šalju se neprestano prijave, ponekad otvoreno, ponekada anonimno, sve dok ne bude pokrenuta istraga. To se čini iz jednog jedinog cilja, a to je da me svrgnu s funkcije. Ono što smatram posebno bezobraznim jeste da sada socijaldemokratija kaže da sve te istrage ruše ugled vlade i zemlje, ali ne kažu da su oni ti koji su podneli prijavu - rekao je Kurc za dnevnik "Kronen cajtung" i otkrio da su ga u istražnom odboru ispitivali četiri sata "na agresivan način, sa prekidanjima i sugestivnim pitanjima, što je imalo sve za cilj da se upetlja".  

Kako je istakao, računa na to da će tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje protiv njega i nada se da će dobiti priliku da istražnim organima iznese svoje viđenje stvari.

- Nisam uradio ništa protivzakonito, nisam uzeo advokata, ali ću se svakako pravno savetovati - naglasio je austrijski kancelar. 

Na konstataciju da je bivši vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da napusti funkcije zbog pokretanja istrage protiv njega, Kurc je rekao da se taj slučaj razlikuje od njegovog.

- U njegovom slučaju nije bilo samo reči o istrazi i rečenom u video-snimku "Ibica", već su postojale sumnje o ličnom bogaćenju. Sve to nije slučaj kod mene. Dolazim iz normalne porodice, zarađujem jasno više nego što je potrebno za život. Iako je bilo godinama raznih optužbi, vidi se da nije s moje strane bilo kakvog bogaćenja ili krivičnog delovanja. I baš zato što ništa ne pronalaze pokušavaju da preokrenu ono što sam rekao - objasnio je Kurc i naglasio kako ne može da zamisli da bude osuđen jer mu je savest mirna.

- Dok moj tim i ja sledimo ciljeve kao što je pobeda nad pandemijom, ekonomskim povratak naše zemlje, opozicija sledi samo jedan cilj, a to je: "Kurc mora nestati" - rekao je on, a zatim izbegao odgovor na pitanje da li su mogući prevremeni izbori, rekavši da bi opozicija trebalo da prihvati da su građani izabrali njega i njegov tim na demokratskim izborima, i to dvaput, i da ne postoji zakon prirode da Socijaldemokratska partija (SPO) mora postavljati kancelara.

U intervjuu se osvrnuo i na privatnu okolinu, rekavši da je njegova majka tužna i zabrinuta, i kaže da je za njega želela nešto drugo od politike i takvog ophođenja, dok njegova devojka, koja uobičajeno ne prati dnevnopolitičku debatu, ističe da ne sme dozvoliti takvo ophođenje prema njemu.

Posetimo, osim Kurca, pod istragom je i njegov šef kabineta Bernhard Boneli, osumnjičen za isti prekršaj. A inače, istragu je podstakla i nedavna afera koja je obelodanjena nakon što su u medije procurile poruke Sebastijana Kurca i sekretara u ministarstvu finansija Austrije Tomasa Šmida. Reč je o čoveku koji je bio direktno umešan u aferu "Ibica", ali koji nikad nije odgovarao zbog toga, već je u međuvremenu čak i unapređen i to kako u Kurcovoj Narodnoj stranci Austrije (OVP), tako i time što je postavljen na čelo najvećeg austrijskog holdinga OBAG. 

Sa Šmidom je Kurc razmenjivao lascivne poruke putem mobilnog telefona, nakon čega su novinske stupce čak punile i priče o navodnoj gej-aferi. Kurc je, međutim, pred istražnim odborom, rekao da nije bio uključeni u imenovanja Šmida i devet članova Nadzornog odbora holdinga OBAG, ali je istraga ipak nastavljena.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading