PRESRELA 10 TONA KOKAINA NAMENJENIH TITU: Ova žena je strah i trepet za narkodilere, a sada je naciljala BALKANCE

Autor: Republika, Novosti

Svet

15.05.2021

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je priča o ženi koja ne zna za strah ni korupciju. Svakoga ko joj se nađe na putu ona sruši kada krene da juri kokainske vođe i izvede ih pred lice pravde, i to bez prebijenog centa jer im je sve već zaplenila. Zato što ona kada zagrize, ne pušta. I ide do kraja.

RepublikaFoto: Printscreen
Marita Bereto Rivera

Njeno puno ime je Marita Bereto Rivera ili "Gvozdena tužiteljka", kako je nazivaju u Peruu. Funkcija: tužiteljka iz Specijalnog tužilaštva u borbi protiv pranja novca Perua.

O ovoj ženi malo se zna, iz razumljivih razloga, jer se hvata u koštac sa najbrutalnijim svetskim mafijama. Karijeru je započela kao privremeni zamenik tužioca u San Huan de Mirafloresu. Uspešni rezultati su joj doneli napredovanje u karijeri. Danas je u Specijalnom tužilaštvu u borbi protiv pranja para. U njenoj ekipi je 11 tužilaca i 12 pomoćnika. Na raspolaganju su joj i svi resursi policije i niko ne sme da joj stane na put.

Pre nego što će udariti na balkanske kokainske šefove uništila je najveći kartel u istoriji Perua koji su vodila braća Orelan - Rudolf i Ludit. Njih dvojica su upravljali zločinačkom organizacijom neprikosnovenom od 2002. do 2014 godine. Istragu protiv klana započela je 2014. i vodila je pune četiri godine a njena optužnica je napisana na osnovu dokaza zabeleženih na više od 4.600 tomova.

Na početku, pod istragom je bilo 20 ljudi, ali kako je prolazilo vreme, došla je do brojke od 400 umešanih. Samo braći-vođama uspela je da pronađe i zapleni 117 nekretnina. Otkrila je da mreža Orelan uspela bi da se infiltrira u Kongres Perua, pravosuđe, javno ministarstvo i policiju.

Kako se zahuktala istraga Maritu su hteli da je skinu sa slučaja, ali je uzvratila udarac. Izdejstvovala je suspenziju svih vrhovnih sudija i glavnog tužioca jer je sumnjala da su na platnom spisku kartela. Od tada joj niko ne staje na žulj.

Kada su braća osuđena na po 35 godina robije krenula je u lov na Balkance koji su preuzeli poslove kartela Orelan. Prvo je krenula na Zorana Jakšića, jednog od vođa grupe "Amerika", koji je prema policijskim saznanjima postao jedan od ključnih ljudi u podzemlju Perua. On je, ipak, uhapšen u julu 2016. i osuđen na 25 godina zatvora. Tokom istrage, tužiteljka je došla do podatka da je Jakšić kokainom snabdevao i izvesnog "Tita" sa Balkana. I klupko je počelo da se odmotava.

Za tri godine zaplenila je ukupno 10 tona kokaina namenjih Titu

Saslušanjima osumnjičenih došlo se do podatka da Tito kontroliše najmanje trećinu droge koja se šalje u Evropu. Otkrila je da je Tito, rođen u Sarajevu, i da se zove Edin Gačanin. Trenutno živi u Dubaiju i glavni je cilj američke DEA koja ga naziva "Pablo Eskobar iz Evrope".

Pošto je Tito van njenog domašaja, primenila je oprobanu taktiku. Krenula je da traži tokove njegovog novca. Svi tragovi su ukazivali da je novac prao kupujući automobile, nekretnine i kompanije u Peruu. Tako se došlo i do Titovog glavnog perača novca. Tu ulogu imao je čuveni peruanski reli vozač Fernando De Olazabal. I ne samo to, on je bio glavna karika koja je u Titovo ime organizovala transport pošiljki kokaina za Evropu.

Tone kokaina među bananama

Razotkrila je da reli vozač sva naređenja od Tita dobija porukama preko aplikacije Vocap. Tajna istraga počela je 2019. posle plenidbe Titove pošiljke od tri tona kokaina skrivene među bananama. I još traje.

U međuvremenu, De Olazabal je pobegao u Kolumbiju. Krajem prošle godine, u okviru istrage o pranju novca, uhapšena je vozačeva svekrva i četvoro partnera. Zaplenila im je 16 vrednih imanja u Piuri, Tumbesu i Limi. Vrednost imovine procenjena je na 10 miliona dolara.

Za reli vozača peruanske vlasti sumnjaju da se krije u SAD, a Tito u Dubaiju. Ali, Marita Bereto Rivera nije time završila svoju istragu protiv balkanskog Tita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading