(UŽIVO) KRVAVI SUKOB NE PRESTAJE! Izrael započeo kopnenu ofanzivu na Gazu!

Autor: Republika

Svet

13.05.2021

08:27 >> 21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat između Izraela i palestinskog Hamasa nastavio je da besni uprkos pozivima međunarodne zajednice na suzdržanost, pratite uživo na blogu Republika.rs.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bespoštedno granatiranje na obe strane nastavljeno tokom čitavog dana 

Dramatična situacija na Bliskom istoku nastavljena je i danas uprkos pozivima međunarodne zajednice da Izrael i Palestina stišaju strasti i obustave vatru u kojoj je, prema poslednjim informacijama, ubijeno najmanje 70 ljudi, od čega više od 50 na tlu Gaze, pri čemu je najstrašnija činjenica da je stradalo i 16 dece.

Mališani su život izgubili u bespoštednom međusobnom bombardovanju zaraćenih strana, pri čemu je veći broj život izgubilo u pojasu Gaze, gde su položaji palestinskog Hamasa koje zvanični Tel Aviv smatra terorističkom organizacijom. Meta Izraelaca bile su vođe te grupe, a kako tvrde, dosad su "neutralisali" devet njih.

To je izazvalo neviđeni bes Palestinaca, koji su zapretili da će nastaviti s udarima na Izrael sve dok ta zemlja "ne plati za ono što je učinila". S druge strane, odlazeći šef vlade u Tel Avivu Benjamin Netanjahu, zapretio je da će se "palestinski teroristi suočiti sa udarima kakve nisu ni da sanjali". 

23.18 Izraelske kopnene trupe sada su se pridružile vazduhoplovnim u napadu na pojas Gaze, saopštio je Tel Aviv, bez davanja dodatnih detalja.

23.10 Izraelska teška artiljerija nastavila je da bombarduje pojas Gaze kao odgovor na hamasovo raketianje gradova u Izraelu.

22.49 Grupa Al-Kassam objavila da je najnovija serija raketa ciljala vazduhoplovnu bazu Hatzerim, prijavljene su višestruke eksplozije, najverovatnije presretanja

22.36 Tri eksplozije kod Virsaveje

22.30 Izraelski tenkovi gađaju palestinske mitraljeze u pojasu Gaze

22.13 Neredi u više gradova, zapaljena sinagoga

Sinagoga u izraelskom gradu Lodu zapaljena je tokom nereda u tom gradu.

22.10 Protivvazdušni vazdušni sistem "Gvozdena Kupola“ presrela je rakete na nebu iznad Izraela, dok je jedna ipak probila odbranu i pala na zgradu u Ramli, nakon čega je izbio požar.

21.50 Jak napad na aerodrom Ben Gurion, oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u više gradova

20.35 - Tri rakete ispaljene su večeras iz južnog Libana na Izrael, javili su mediji povezani sa šiitskom organizacijom Hezbolah.

 

 

20.15 - Raketirani Ašdod i Aškelon, rakete su presretnute 

 

 

 

 

19.40  - Vašington je blokirao održavanje sednice SB UN o krizi između Izraela i Palestine koja je trebalo da se održi 14. maja.

Članovi SB UN nisu mogli da postignu konsenzus oko održavanja otvorene sednice u petak - saopštili su u stalnom predstavništvu Kine koja je u maju preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti. 

SAD su predložile da se otvorena sednica SB UN o Palestini i Izraelu odloži do 18. maja, navodi se u pismu predsedavajućeg SB.

19.26 - IDF bombardovao položaje Hamasa u Rafi, raketirana i kuća komandira Al-Kasam Brigade u Rafi.

 

 

 

 

19.15 Izrael grupiše snage na granici sa pojasom Gaze

 

 

19.10 - Izraelski vojnik pokazao ruševine koje su posledice raketiranja iz Gaze.

U sinoćnim napadima u Izraelu, militantna organizacija Hamas ispalila je na stotine raketa ka ovoj zemlji. U raketnim napadima ozbiljno je oštećena i stambena zgrada u gradu Petah Tikva. Izraelski komandant jutros je na zvaničnom nalogu odbrambenih snaga imao lajv snimak sa mesta nesreće.

 

 

18.55 - Makron izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestine

Francuski predsednik Emanuel Makron zabrinut je zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca i poziva na "definitivno resetovanje" pregovora između dve strane, saopštilo je danas francusko predsedništvo. Palestinski militanti ispalili su danas još raketa u komercijalni centar Izraela, navodi Rojters, dok je Izrael nastavio sa kaznenom bombaškom kampanjom u Gazi i nagomilavanjem tenkova i trupa na granici enklave.

18.45 - Palestinci pretukli izraelskog vojnika

Izraelski vojnik je dobio ozbiljne povrede kada su ga pretukli Palestinci u gradu Jafa

18.40 - Oružani sukobi na ulicama Loda

 

 

18.35 - Hamas ispalio nove rakete na jug Izraela

Vojno krilo Hamasa "Brigada el Kasam" objavilo je da su ispaljene nove rakete u pravcu južnih izraelskih gradova, javlja radio Dunia el Vatan. Nova serija napada je odgovor Hamasa na nedavne žrtve u svojim redovima, kao i među civilima u Pojasu Gaze, nakog izraelskog granatiranja.

Izraelska vojska je objavila danas da je ispaljeno oko 160 raketa na Izrael.

18:30 - Razgovarali Putin i Gutereš

Ruski predsednik Vladimir Putin i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvali su tokom video-konferencije na prekid nasilja između Izraela i Palestine.

18:15 - Hamas dronovima gađao gasnu platformu Izraela u Sredozemnom moru

Vojno krilo pokreta Hamas "Brigada el Kasam" saopštilo je da je uz pomoć borbenih dronova izveo napad na gasnu platformu Izraela u Sredozemnom moru.

17:35 - Izrael objavio fotografije čelnika Hamasa i najavio veliku odmazdu.

Izraelske odbrambene snage redovno se oglašavaju na Tviter profilu. U poslednjoj objavi, najavili su veliki odmazdu za sve napade HAMASA, pritom objavljujući identitete najviših čelnika HAMAS-a.

Ovo su lica nekih od najviših čelnika Hamasa i Islamskog džihada i terorista. Oni su bili odgovorni za raketne napade na Izrael u poslednja 72 sata. Nikada više neće planirati nijedan teroristički napad – napisano je u objavi izraelske armije.

 

 

 

16:50 - Hamas predstavio novo oružje – dron "samoubicu"

Pokret Hamas počeo je posle minobacačkih mina, protivoklopnih raketa, raketa lansiranih iz višecevnih bacača da u napadu na Izrael koristi i dron "samoubicu" "Ababil -T", koje HAMAS još naziva "Shehab".

Ovaj dron samoubica već je našao primenu u ratu u Jemenu od kada ga Huti koje podržava Iran konstantno koriste u napadu na Saudijsku Arabiju.

 

 

16:30 - Ruska Federacija je pozvala na hitnu obustavu vatre s posebnom porukom Izraelu da prekine s napadima u Gazi i sa iseljavanjem palestinskog stanovništva iz istočnog Jerusalima.    

Pre toga je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim sa kojim se složio da Izrael mora prestati s napadima na pojas Gaze. U telefonskom razgovoru obojica ministara su zaključila da Izrael mora prestati s krvoprolićem.

15:15 - Hamas je upozorio danas da je počeo da koristi novu raketu Ajaš 250, koja, kako tvrdi, može da pogodio bilo koji deo Izraela.

Portparol te organizacije Abu Obeida rekao je da je vojni komandant Mohamad Deif pozvao "međunarodne vazduhoplovne kompanije da odmah obustave letove do bilo kog aerodroma na okupiranoj Palestini".

- Kažemo neprijatelju: vaši aerodromi i svaka tačka od severne Palestine do njenog juga je u dometu naših raketa - poručio je Abu Obeida i dodao da je svim stranim silama bolje da što pre povuku svoje snage iz okruženja, očigledno aludirajući na SAD koje su u Saudijsku Arabiju poslale avione F-18. 

Neposredno pre njegovog upozorenja Hamas je izraelske gradove zasuo sa novih 130 raketa.    

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hamas besan nakon što je Izrael odbio primirje, pa je tu zemlju opet zasuo projektilima 

14:04 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u Tel Avivu i Jerusalimu, javljaju mediji. Sirene su se oglasile i u Versaveji i Aškelonu. Očevici tvrde da su u Aškelonu odjeknule eksplozije, javlja Harec. Pre oglašavanja sirena, izraelski mediji su preneli upozorenje Hamasa da će još jače odgovoriti na izraelske napade i to danas kada muslimanski vernici obeležavaju Ramazanski bajram.

Portparol Hamasa Abu Ubaida izjavio je da je dosadašnja reakcija Hamasa samo mali deo kapaciteta koje poseduju.

- Koliko god da Izrael intenzivira svoje napade, mi ćemo pojačati udare i imamo još mnogo iznenađenja - upozorio je on.

Izraelska vojska je ranije danas izvela nekoliko napada na strateske objekte Hamasa i uništila, kako je saopšteno, zgradu centralne banke Hamasa i štab unutrašnje bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zastrašujuće scene na Bliskom istoku 

13.35 - Portparol izraelske vojske Hidai Zilberman otkrio je da će se vojnoj centrali kasnije tokom dana predočiti niz potencijalnih planova za kopnenu invaziju na pojas Gaze. Na granici s palestinskom enklavom sada se već nalazi Padobranska brigada, Golanska pešadijska brigada i 7. oklopna brigada IDF. Da li će doći do invazije zavisiće od odluke vodećih izraelskih političara.

13:30 - Prema najnovima informacijama palestinskih medija, život je prethodnih dana u okršajima izgubilo ukupno 83 Palestinaca, dok je na strani Izraela registrovano sedam žrtava, među kojima je petogodišnji dečak Ido Avidal.  

12:50 - Izraelsko ratno vazduhoplovstvo uništilo je šestospratnu stambenu zgradu u pojasu Gaze, javlja palestinska agencija Vafa. Izraelska vojska saopštila je je da je napala obaveštajne jedinice Hamasa, nakon izdatog upozorenja kako bi civili mogli da se evakuišu.

 

 

12.00 - Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako grupa ultranacionalistički orijentisanih Izraelaca na ulici u Tel Avivu umalo nije linčovala jednog Palestinca, kog su najpre izvukli iz kola i izudarali ga i išutirali, a zatim isprebijali palicama. 

Prema još nepotvrđenim informacijama on je navodno pokušao da kolima uleti u masu okupljenih izraelskih nacionalista dok su oni protestvovali na ulicama. Vlasti su saopštile da je prevezen u bolnicu  i da je u stabilnom stanju.       

10:55 - Američke vazduhoplovne snage centralne komande objavile su da će svoje moćne avione F-18 poslati u Saudijsku Arabiju da bi "Amerika osigurala bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku".

 

 

10:50 - Izraelska vojska je saopštila da je iz pojasa Gaze prema Izraelu ispaljeno više od 1.600 raketa, dok je na Gazu palo 400 izraleskih projektila, na oko 600 ciljeva. 

- "Gvozdena kupola" je zaustavila 90 odsto raketa koje su ispaljene na Izrael - rečeno je iz vojske. 

10:15 - Odlazeći premijer Izraela Netanjahu je odbio mirovnu ponudu Hamasa, pa je njegova zemlja nastavila sa žestokim bombardovanjem pojasa Gaze, a kako je najavio, pripremaju se i planovi za moguću kopnenu invaziju.

Hamas je sinoć ponudio primirje preko ruskog ministarstva spoljnih poslova, zatraživši prekid vatre nakon što su lansirali više od 1.000 raketa na gusto naseljene gradove i ubili sedam izraelskih civila.

- Kampanja još nije gotova. Što god ne učinimo sada, moraćemo to učiniti za šest meseci ili godinu dana - rekao je jedan od ministara izraelske vlade nakon sastanka s premijerom, a zatim dodao da kad izraelska vojska pogodi sve ciljeve, a druga strana se ne preda, sigurno će biti pokrenuta kopnena operacija.

- Ovo se neće završiti u narednih nekoliko dana. Izrael neće prestati i nemamo interes da prestanemo. Sve ide u pravom smeru. Napadaćemo dok ne priznaju da je otvaranje vatre bila greška - istakao je izraelski ministar.

10:00 - Bezbednosni eksperti širom sveta izrazili su zabrinutost da palestinski militanti imaju dovoljno bombi da neprekidno raketiraju Izrael naredna dva meseca. 

09:56 - Srbin po imenu Goran nalazi se u paklu Izraela i svedok je stravičnih dešavanja od prethodnih nekoliko dana. Kako je podelio sa svojim pratiocima na Tviteru, strahuje za život članova porodice koje prebrojava posle svake bombe koja padne. 

- Još jedna neprospavana noć. U toku noći smo unutar skloništa, a preko dana pored. Sva čula su naoštrena i svakog momenta razmišljamo samo o tome šta da radimo u slučaju uzbune i gde da se sklonimo za 10 sekundi, koliko imamo da pronađemo zaklon - napisao je on na Tviteru, a zatim otkrio da imaju porodičnu WhatsApp grupu gde nakon sirene ili pada rakete jedni drugima javljaju da li je sve u redu.

 

- Stariji sin živi sam u kibucu kao i moj tata. Dok je cela ženina familija ovde. Roditelji, četvoro braće i sestara, 14 njihovih klinaca. Mislim da nas je oko 30. Više ne znam ni sam. I onda možete misliti kako je kada posle svake eksplozije proveravamo da li su svi na okupu. Mia je dobro. Počeli su da govore o kopnenom ulasku u Gazu u kojoj je uključena i divizija Gaza u kojoj je i Mia. Velike snage se gomilaju uz granicu. Videćemo šta će biti - dodao je on. 

9:30 - Stotine vernika okupilo se ispred džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima gde obeležavaju Ramazanski bajram, međutim, uprkos što je danas jedan od najvećih muslimanskih praznika, borbe su nastavljene, kao i granatiranje Gaze. 

 

 

08:00 - Zvaničnici obe strane uključene u sukob objavili su da je broj mrtvih premašio 70, pri čemu je šest žrtava registrovano u Izraelu, a više od 65 u Gazi. Među stradalima je i 16 dece, od kojih je identifikovan mali Ido Avidal (5). On je ubijen kada je Hamas bombardovao Tel Aviv i pogodio zgradu kojoj se mališan nalazio sa svojom majkom. Ubio ga je šrapnel.      

RepublikaFoto: Twitter
Izraelski dečak Ido Avidal stradao je od šrapnela

08.26 - Izraelsko ministarstvo odbrane je saopštilo da palestinski Hamas koristi decu kao živi štit. Kako je objavljeno na Tviteru, ekstremisti svoje tunele za oružje i napade kriju iza škola i bolnica za smeštanje najmlađih pacijenata. 

7:23 - Izraelske snage saopštile su da su eliminisale devet vođa palestinske organizacije Hamas.  

 

 

07.00 - Aerodrom Ben Gurion pored Tel Aviva privremeno je zaustavio vazdušni saobraćaj zbog raketnog napada na centralni Izrael. 

06:30 - Španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzalez Laja poručila je kako je jedino rešenje sukoba na Bliskom istoku uspostavljanje države Palestine, koja bi bila uz Izrael.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aranča Gonzales Laja 

- Jedino rešenje je uspostavljanje dve države koje bi živele jedna pored druge u miru i sigurnosti. Jedino to može doprineti pravednom i dugotrajnom miru na Bliskom istoku - izjavila je španska ministarka. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading