IZRAEL BOMBARDOVAN RAKETAMA OD VEŠTAČKOG ĐUBRIVA! Ovo je projektil koji koristi Hamas, košta samo 500 evra, a evo od čega se još pravi

Autor: Republika

Svet

12.05.2021

14:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinska organizacija Hamas prethodnih dana je bombardovala teritoriju Izraela projektilima "kasam", koji koštaju samo oko 500 evra i predstavljaju, jednostavnije rečeno, metalnu cev napunjenu eksplozivom, dok se nasuprot njih nalazi moćni PVO "Gvozdena kupola" s cenom po projektilu od 80.000 dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rakete "Kasam" koštaju nešto malo više od 500 evra po komadu 

Palestinska organizacija Hamas zasula je pretnodnih dana teriotoriju Izraela sa više od 1.000 projektila i nanela veliku štetu toj snažnoj vojnoj sili uprkos činjenici da ona ima jedno od najmoćnijih PVO oružja na svetu - "Gvozdenu kupolu", a sve vreme je koristila projektile izraeđene od, ni manje ni više, nego od veštačkog đubriva. 

U pitanju su projektili "kasam" koji u stvari predstavljaju ništa više nego metalnu cev napunjenu eksplozivom i to gotovo kućne izrade. U nju se još stavlja i veštačko đubrivo i drugi priručni materijali, a u početku, tačnije 2001. godine, kada je počela njena proizvodnja, imala je domet svega tri do četiri kilometra.     

Projektil je u međuvremenu unapređen tako da danas može da dobaci i više od 100 kilometara, ali je on i dalje miljama daleko od tehnološkog giganta "Gvozdene kupole". To se ogleda i u ceni, budući da jedna "kasam" raketa košta oko 500 evra, dok je vrednost jednog projektila izraelskog PVO vrtoglavih 80.000 dolara. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gvozdena kupola 

Zanimljivo je, međutim, da su upravo takve rakete, koje mogu imati kratak domet, veliki problem za "Gvozdenu kupolu" jer je taj PVO sistem manje efikasan kod projektila ispaljenih sa udaljenosti manje od tri kilometra. On može da ih detektuje za vreme leta, ali ne uspeva da ih uništi jer je vreme potrebno za uočavanje i stizanje presretača do rakete veće nego što je projektili potrebno da preleti tri kilometra.

Veruje se da Hamas može da ima i na desetine hiljada "kasama" jer su jednostavne za izradu i za njih nisu potrebni sistemi za navođenje. 

S druge strane, "Gvozdena kupola" se koristi od 2011. i dizajnirana je da presreće rakete i granate ispaljene iz pojasa Gaze. Može da presreće mete kraćeg dometa, ali i mete srednjeg i dugog dometa, kao što su rakete, dronovi, avioni. Sistem se oslanja na radare koji analiziraju da li je dolazeća raketa pretnja za naseljena mesta ili važnu infrastrukturu, na koje se onda ispaljuje presretač. Prema navodima izraelske vojske, u najnovijim udarima Hamasa na teritoriju njihove zemlje, zaustavljeno je između 85 i 90 odsto projektila iz Pojasa Gaze.   

Neki stručnjaci ipak osporavaju tvrdnje Izraelaca da je uspešnost baš tolika, te da su se Hamas i Islamski džihad, koji ispaljuju rakete iz Gaze, prilagodili tom sistemu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading