BOMBA IZ AUSTRIJE - SEBASTIJAN KURC POD ISTRAGOM! Stvar zbog koje je optužen šokirala je svet, preti mu i krivično gonjenje

Autor: Republika

Svet

12.05.2021

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc potvrdio je na konferenciji za novinare da je pod istragom i da će se odazvati svakom pozivu istražnih organa i sudova kako bi dokazao da nije kriv.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u velikom problemu 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc našao se u novom velikom problemu nakon što je protiv njega javni tužilac za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala pokrenuo istragu i to pod sumnjom da je davao lažne izjave tokom afere "Ibica" zbog koje je 2019. pala vlada u Beču.

Osim Kurca, pod istragom je i njegov šef kabineta Bernhard Boneli, osumnjičen za isti prekršaj, što je potvrdio i sam kancelar na vanrednoj konferenciji za štampu. 

Istragu je podstakla i nedavna afera koja je obelodanjena nakon što su u medije procurile poruke Sebastijana Kurca i sekretara u ministarstvu finansija Austrije Tomasa Šmida.

Reč je o čoveku koji je bio direktno umešan u aferu "Ibica", ali koji nikad nije odgovarao zbog toga, već je u međuvremenu čak i  unapređen i to kako u Kurcovoj Narodnoj stranci Austrije (OVP), tako i time što je postavljen na čelo najvećeg austrijskog holdinga OBAG, u čijem se vlasništvu nalaze neke od najvećih kompanija u toj zemlji, poput A1 i OMV. Sa Šmidom je Kurc, podsetimo, razmenjivao lascivne poruke putem mobilnog telefona, nakon čega su novinske stupce čak punile i priče o navodnoj gej-aferi. 

Kurc je, međutim, pred istražnim odborom, rekao da nije bio uključeni u imenovanja Šmida i devet članova Nadzornog odbora holdinga OBAG, ali je istraga ipak nastavljena. 

 

- Očekujem da će tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje i da ću morati pred sudiju, ali ću tako dobiti i priliku da iznesem svoje viđenje stvari - rekao je Kurc novinarima i naglasio kako je pokušao da doprinese rasvetljavanju stvari od pre nekoliko godina.

 

- Postala je uobičajena metoda da se u istražnom odboru podmetanjima podstiču tenzije. Brzo se pokušava nekome reč staviti u usta i izokrenuti je, te ljude naterati na lažne iskaze. Ni ne pomišljam na ostavku, na sva pitanja sam uvek odgovarao držeći se istine. Zbog toga ne mogu da zamislim da budem osuđen - poručio je austrijski kancelar i naglasio da je uvek bio svestan da je istražni odbor važno telo, kojem mora da odgovara.

Inače, prethodna vlada Sebastijana Kurca pala je 2019. upravo zbog afere "Ibica", čiji je glavni akter bio tadašnji potpredsednik vlade Hajnc Kristijan Štrahe, čelnik FPO, koalicionog partnera Kurcove OVP. Štrahe je snimljen kako na Ibici sastanči sa jednom ženom, koja se predstavila kao rođaka ruskog oligarha, a kojoj je on nudio brojne unosne poslove u Austriji u zamenu za novac njegovoj partiji.     

Nije obelodanjeno za šta se tačno tereti Kurc, ali je istaknuto da je u vreme afere prikrivao umešanost nekih svojih ključnih ljudi u nju. 

 

  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading