(VIDEO) SVET SE TRESE ZBOG PUTINOVE NAJAVE! Ovo oružje u trenu može da SRAVNI SA ZEMLJOM Englesku i Vels

Autor: Republika

Svet

06.05.2021

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin šokirao je svet najavom da će ove godine još čak tri puta biti testiran najmoćniji projektil na svetu, Sarmat RS-28, težak 208 tona, koji može da preleti i više od 18.000 kilometara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin planira da novo oružje u upotrebi bude 2022. 

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da će njegova zemlja ove godine sprovesti još tri testiranja najmoćnijeg oružja koje je svet ikad video i koje je u stanju da u trenu sa zemljom sravni teritoriju veličine Engleske i Velsa, čime je prestravio čitavu planetu budući da se najpre verovalo kako su priče o projektilu Sarmat RS-28 samo puke spekulacije, a kasnije da svakako neće biti u upotrebi u skorije vreme.

Šef Kremlja je upravo sve te priče negirao najnovijom najavom i to nakon što je prvo testiranje, kako se pokazalo, prošlo više nego uspešno. 

- Još tri testiranja interkontinentalne balističke rakete Sarmat biće sprovedena tokom 2021. na posebno izabranim lokacijama - saopštio je neimenovani izvor iz vrha ruske vojske agenciji TAS.

U pitanju je 208 tona teško oružje, koje, kako navodi Dejli mejl, predstavlja "najveću zver u arsenalu ruskog predsednika Putina, koja ulazi u upotrebu već 2022", a koju Zapad već uveliko zove Sotona 2. 

 

 

Prema navodima ruske agencije, lansiranja će biti sprovedena iz podzemnog silosa u Plesetsku i pogodiće mete na dalekoj Kamčatki na pacifičkoj obali.

Jedan test bi trebalo da se sprovede i sa maksimalnim dometom od čak 18.024 kilometra, što znači da je projektil u satnju da direktno pogodi i mete u SAD. Uz to, on ima takvu razornu moć da je u stanju da osim teritorije veličine Engleske i Velsa, uz trenu uništi državu poput američkog Teksasa.  

Inale, najnovija Putinova najava dolazi samo nekoliko dana pred održavanje velike vojne parade 9. maja u srcu Moskve povodom Dana pobede Ruske Federacije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Takođe, saopštenje je objavljeno u trenutku izuzetno zategnutih odnosa Rusije sa Zapadom zbog situacije u Ukrajini i optužbi SAD da je Moskva svojim sajber-napadima nanela veliku štetu Americo, "posebno zbog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2020.".    

Sarmar bi, podsetimo, trebalo da u ruskom oružanom arsenalu zameni projektil R-36M2 Vojvoda, koji je dosad smatran najmoćnijom raketom na svetu otkad je postao operativan sedamdesetih godina prošlog veka.     

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mica Haubica

06.05.2021 19:14

nek se nađe, valja se