GOVORIO NARODU DA KORONU LEČE ŽVAKANJEM LIŠĆA! Sada toj zemlji preti indijski scenario, MRTVE VEĆ PALE NA LOMAČAMA

Autor: Republika

Svet

06.05.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Nepala K. P. Šarma Oli doprineo je zastrašujućoj situaciji u svojoj siromašnoj zemlji davajući besmislene savete za borbu protiv KOVIDA-19, što je situaciju sa porastom broja zaraženih i preminulih u toj himalajskoj zajednici skoro dovelo do one u kakvoj je trenutno susedna Indija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zaraza se na Nepal brzo proširila iz susedne Indije 

Čitav svet svedok je zastrašujućih događaja koji se svakodnevno odvijaju u Indiji, gde usled pandemije koronavirusa svakodnevno umre više od 2.500 ljudi i gde mnogi ni ne dobiju šansu da budu zbrinuti u prenatrpanim bolnicima sa sve manjim rezervama kiseonika, a sada se strahuje da još jednu zemlju čeka takav scenario.

Reč je o Nepalu, državi koja sa susednom Indijom deli dugačku, otvorenu kopnenu granicu, što je umnogome i dovelo do širenja zaraze na njenoj teritoriji, a u kojoj je i premijer K. P. Šarma Oli dodatno izazvao haos savetom da se korona leči žvakanjem lišća voćke guave. 

To je malo tropsko drvo ili žbun, poreklom iz Meksika, Kariba i iz Centralne Amerike, čiji plodovi sadrže više vitamina C nego tropski limun. Budući da Nepalci lišće te biljke koriste kao začin, Oli je tvrdio kako oni imaju jači imunitet nego bilo koji drugi narod na svetu, što se očigledno pokazalo neistinitim.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Premijer Nepala K. P. Šarma Oli izazvao je haos u svojoj zemlji 

Inače, Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu i ima krhki zdravstveni sistem s manje lekara po glavi stanovnika od Indije i nižom stopom vakcinacije od svog suseda. Širenju koronavirusa doprinela su i dopuštena masovna javna događanja, uključujući festivale, politička okupljanja i venčanja, kao i odlazak u susednu Indiju radi prisustvovanja verskim obredima na reci Gang. 

Jednom takvom događaju prisustvovali su i nepalski bivši kralj Gianendra Šah i kraljica Komal Šah koji su po povratku u Nepal primljeni u bolnicu s KOVIDOM-19

Pre samo mesec dana ta himalajska nacija od 31 milion stanovnika dnevno je prijavljivala oko 100 slučajeva. Sada ih je više od 8.600, što predstavlja trend kakav je neposredno pre katastrofe bio na snazi u Indiji. Kao i u toj zemlji i na Nepalu se žrtve koronavirusa pale na lomačama. 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading