SELJAK TRAKTOROM PROŠIRIO BELGIJU! Orao je i jedan kamen mu je zasmetao, ali sada je u velikom problemu

Autor: Republika

Svet

04.05.2021

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivrednik iz Belgije pomerio je granični kamen sa Francuskom jer mu je smetao tokom oranja, ne shvatajući da je proširio teritoriju svoje zemlje za više od dva metra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Jedan farmer u Belgiji prepravio je državnu granicu sa Francuskom jer mu je granični kamen zasmetao kada je vozio traktor, pa ga je premestio malo dublje u francusku teritoriju i tako "proširio" svoju zemlju ne mareći kakve bi posledice tog njegovog poteza mogle da budu.   

Naime, sasvim slučajno je, nakon što je jedan lokalni istoričar šetao obližnjom šumom, uočeno da je kamen pomeren za, ni manje ni više, nego 2,29 metara, pa su se u čitav problem umešale i lokalne vlasti obe zemlje. 

Iako su se isprva svi smejali, pri čemu su Belgijanci likovali, dok Francuzima i nije baš bilo do šale, seljaku će biti naređeno da kamen vrati na staro mesto jer bi, u suprotnom, mogao da se suoči s krivičnom prijavom. 

- Ako se kamen ne vrati slučaj bi mogao da završi u belgijskom Ministarstvu spoljnih poslova, koje bi dalje moralo da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju. Njen poslednji sastanak održan je 1930. godine - podsetio je David Lavo, šef lokalne uprave u belgijskom selu Erkelin.

RepublikaFoto: pixabay.com
Granice između Francuske i Belgije utvrđene su posle poraza Napoleona kod Vaterloa

Prema njegovim rečima, takvi slučajevi izazivaju probleme među susedima i vlasnicima zemlje, a kamoli među državama.

- Meni je lično drago, ali mislim da se gradonačelnik s druge strane granice ne slaže - rekao je Lavo kroz osmeh, a zatim dodao: 

Belgiju je učinio većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja - nasmejao se Lavo. 

Inače, granica između Francuske i Belgije, duga 620 kilometara, utvrđena je sporazumom iz 1820, koji je potpisan pet godina nakon što je Napoleon poražen kod Vaterloa. Označena je kamenjem koje otad nije pomerano.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading