UCENJIVAO PUTINA ZA MILION DOZA SPUTNJIKA V! Skandal trese Češku, ministar iznuđivao vakcine: Daj nam cepiva i ćutaću o aferi!

Autor: Republika

Svet

04.05.2021

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki mediji objavili su kako je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Jan Hamaček navodno nudio Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu da Češkoj isporuče milion doza vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u zamenu za to da on ćuti o navodnoj umešanosti zvanične Moskve u eksploziju fabrike municije u Vrbeticama 2014.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Jan Hamaček 

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček našao se na meti ozbiljnih optužbi nakon što je portal Seznamzpravy.cz preneo kako je on pokušao da uceni Rusku Federaciju i njenog predsednika Vladimira Putina da Češkoj republici isporuči milion doza Sputnjika V u zamenu za ćutanje o aferi o navodnoj umešanosti zvanične Moskve u podmetanju eksplozije u češkoj fabrici municije 2014. 

To je, kako navodi portal, strašan skandal imajući u vidu da je Jamaček na sebe preuzeo krojenje odnosa sa Rusijom, a uz to je očigledno pre svih znao za aferu i ćutao dok ona nije dospela u javnost drugim kanalima. 

Podsetimo, reč je o događaju koji je obelodanjen pre dve nedelje i koji je ozbiljno pokvario odnose na relaciji Moskva-Prag, budući da je češki premijer Andrej Babiš optužio Rusiju za napad na fabriku i za smrt dvoje ljudi usled tog incidenta, ne tražeći objašnjenje od Kremlja za takve navode. Takođe, Babiš nije želeo da otkrije ni odakle mu informacija o tom incidentu, kao ni zbog čega su one "isplivale" tek posle sedam godina.

Pisanje portala Seznamzpravy.cz prenela je nemačka agencija dpa, navodeći da je socijaldemokrata Jan Hamaček za Kremlj navodno imao predlog - u zamenu za isporuku milion doza ruskih vakcina Sputnjik V, Prag bi svoje optužbe protiv Rusije držao u tajnosti.

- To je bila tema sastanka u ministarstvu unutrašnjih poslova 15. aprila, ali je Hamačekov predlog naišao na opšte odbijanje - navodi dpa.  

Samo dva dana nakon tog sastanka Češka je optužila ruske obaveštajne agente za umešanost u eksploziju u skladištu municije u Vrbeticama na istoku zemlje 2014. Moskva je to oštro demantovala i zbog toga su obe strane proterale diplomate. 

I Hamaček je oštro odbacio optužbe medija. 

- Izveštaj se temelji na nagađanjima i lažima koje niko od učesnika sastanka nije potvrdio, niti može potvrditi - rekao je on i naglasio da ni u jednom trenutku tema pregovora nije bio dogovor o razmeni s Rusijom.  

Inače, Hamačekove socijaldemokrate su mlađi partneri u manjinskoj vladi s populističkom strankom ANO premijera Andreja Babiša. Međutim, pet meseci pre parlamentarnih izbora ankete predviđaju da stranka neće uspeti da pređe prag od pet odsto potreban za ponovni ulazak u parlament.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading