Bajden: Jedan odsto najbogatijih da plati "pošteni udeo"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.05.2021

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate "pravičan udeo" u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Govoreći na Tajdvoter Komjuniti Koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Bajden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio donelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Rojters.

- SAD bi mogle da obezbede dve besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine - rekao je Bajden.


On je poručio i da planira da obezbedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natera sve da plate "pošteni udeo".

Posete školama su deo kampanje za promovisanje Bajdenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o deci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva predloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog veka.

- To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto stanovnika plati svoj pošteni udeo - rekao je Bajden.

Predsednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading